Hoppa till huvudinnehåll

Yles uppgifter: Finland fortsätter gränskontrollen vid EU:s inre gränser

Rajavartiolaitoksen auto Suomen ja Ruotsin rajalla Torniossa.
Gränsövervakningsplatsen vid Torneå. Rajavartiolaitoksen auto Suomen ja Ruotsin rajalla Torniossa. Bild: Juuso Stoor / Yle gränsövervakning,Gränsbevakningsväsendet,Administration and operation of regular and auxiliary police forces and boarder and coast guarding,Torneå,Gränsen mellan Finland och Sverige,Gränsen mellan Finland och Sverige,Haparanda

Regeringen har kommit överens om att fortsätta med gränskontrollen också mellan Schengen-länderna, dvs. vid EU:s inre gränser.

Det uppger flera källor som Yle har talat med. Enligt de här uppgifterna ska ett formellt beslut fattas på torsdag.

Också de andra restriktionerna för inresa till Finland bibehålls.

Det finns en klar skillnad mellan smittoläget i Finland, och det i andra europeiska länder. För att bibehålla det relativt goda läget här hos oss vill regeringen hålla resandet på ett minimum.

Enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC var läget på söndagen att Finland har 55 coronasmittade per 100 000 invånare under de två senaste veckorna. Motsvarande siffra för till exempel Sverige är 511.

Regeringen har försökt åstadkomma en lag som skulle ersätta den inre gränskontrollen med obligatoriska coronatester och karantän för inresande men har ännu inte lyckats få till stånd sådan lagstiftning.

Finland på övertid med gränskontrollerna

Finland är redan på olaglig övertid när det gäller gränskontrollen mellan Schengenländerna. En sådan åtgärd får i princip bara gälla i sex månader, men hos oss har den nu varit i kraft ända sedan i mars.

Sedan i somras har Finland fortsatt den inre gränskontrollen med en månad i taget, och har meddelat EU-kommissionen om förfarandet. EU-kommissionen analyserar som bäst om Finland har rätt att göra så här.

Förutom Finland är det bara tre andra länder som genomför gränskontroller inom området för fri rörlighet.

SFP talar för lindrigare inreseregler

Det finns olika åsikter inom regeringen om hur strikta inresereglerna bör vara. En del partier talar för lindrigare regler. Framför allt Svenska folkpartiet skulle gärna se att människor från länder med bara lite mer smitta än Finland fritt skulle få resa hit, medan partierna på vänsterkanten talar för de mest strikta kraven på inresa.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel Hallitus väänsi matkustusrajoituksia tiistai-iltaan asti: Suomen tiukka linja jatkuu skriven av Maria Stenroos. Svensk version av Katarina Melin.

Läs också