Hoppa till huvudinnehåll

Allt fler får smittan på jobbet: "Svårt att hålla avstånd"

Det var en allvarlig samling myndighetspersoner som i förmiddags informerade om det senaste om coronaepidemin. Smittspridningen har tagit fart i vårt land - bara det senaste dygnet har 351 nya fall registrerats.

Detta vet vi om coronaläget nu:

  • Antalet coronafall som härstammar från utlandet har igen börjat öka - nu härstammar 6 procent av fallen från utlandet.
  • En tredjedel av de nya fallen konstateras bland människor som är i karantän.
  • 55 procent av fallen konstateras hos personer som bor i samma hushåll.
  • Coronaviruset sprids allt oftare på arbetsplatsen - var femte smittas på jobbet.
  • Smittan ökar igen bland över 70-åringar.
  • Sedan våren har finländarnas sociala kontakter minskat med 70 procent.

Ökningen på torsdagen innebär att antalet smittade nu har överstigit 20 000 i Finland. 90 personer vårdas på sjukhus just nu - av dem får 12 intensivvård.

Inom Hus sprider sig smittan snabbt

Social- och hälsovårdsministeriets strategichef Liisa-Maria Voipio-Pulkki konstaterade att Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt nu befinner sig i en fas av allmän samhällsspridning.

Det finns ändå variationer inom landskapet och kommuner med lägre spridning. I Helsingfors, Esbo och Vanda sprider sig viruset snabbt.

Huvudstadsregionens coronakoordineringsgrupp samlas senare i dag och väntas meddela om åtgärder med anledning av det förvärrade läget.

Testa-spåra-isolera fungerar

Överläkaren vid THL, Taneli Puumalainen, konstaterade att epidemin överlag sprider sig långsammare nu än i våras. Det betyder enligt honom att strategin testa-spåra-isolera fungerar.

Mätaren - det så kallade incidenstalet - som anger mängden smittade per 100 000 invånare under två veckors tid är 54 för hela landet, men den varierar lokalt mellan cirka 2 och 115.

I våras härstammade många fall av coronasmitta från utlandet, och just nu verkar det som om utlandsfallen igen börjar öka. Enligt Puumalainen var de utländska fallen 100 förra veckan. Andelen utländska fall ligger kring 6 procent.

Vanligare att få smitta på jobbet

Nu blir det också vanligare att folk smittas på sina arbetsplatser. Var femte coronafall härstammar från jobbet.

Voipio-Pulkki pekade särskilt ut kafferummen på arbetsplatserna.

- Här gäller det att tänka på hygienen och tänka på avstånden.

Det är fortfarande unga personer och personer i arbetsför ålder som smittas mest, men på senare tid har antalet smittade bland över 70-åringar börjat öka.

Det är viktigt att skydda riskgrupper och äldre för covid-19 eftersom deras symptom kan bli allvarliga, inskärpte direktör Pasi Pohjola från Social- och hälsovårdsministeriet.

Fira jul hemma!

Puumalainen upprepade betydelsen av att hålla avstånd till varandra. Sedan våren har vi minskat våra kontakter med 70 procent - efter ett liten uppgång under sommaren.

- Det är viktigt att minska de fysiska kontakterna med andra människor. På julen måste vi agera ansvarsfullt. Tillbringa helst julen hemma med familjen och har du minsta lilla symptom ska du absolut inte besöka mor- och farföräldrar.

Läs det senaste om coronaepidemin i THL:s pressmeddelande.

Du kan se presskonferensen på Yle Arenan. Du kan se sändningen genom att klicka på bilden ovan.

Nedan rapporterar vi i skriven text om vad som kom fram under presskonferensen.

Läs också