Hoppa till huvudinnehåll

Jari Kurri var chefstränare för Jokerit då laget tog tung seger: "Jag njöt av den här erfarenheten"

Jari Kurri står i spelarbåset under ett träningspass.
Jari Kurri står i spelarbåset under ett träningspass. Jari Kurri står i spelarbåset under ett träningspass. Bild: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva Jari Kurri,Jokerit

Jokerit hade brist på tränare i bortamatchen mot Lokomotiv Jaroslavl. Då tog klubbägaren Jari Kurri över som chefstränare och det fungerade hur bra som helst. Jokerits segersiffror skrevs 4–1, men på lördag är den ordinarie lotsen Lauri Marjamäki tillbaka i tränarbåset.

Även Jokerit har drabbats hårt av coronan under KHL-hösten. Inför den tuffa bortamatchen mot topplaget Lokomotiv Jaroslavl saknades igen en del tongivande spelare, även om situationen har förändrats till det bättre.

Av backarna var Niklas Friman, David Sklenicka och Tommi Kivistö inte med. På anfallssidan saknades i sin tur Julius Junttila, Antti Pihlström, Peter Regin, Veli-Matti Savinainen och Jordan Schroeder.

Den största rockaden skedde ändå på tränarsidan. Klubbägaren och -chefen Jari Kurri vikarierade som chefstränare och assisterades i båset av spelarkoordinatorn Janne Vuorinen och lagledaren Markus Ketterer.

Det verkade inte störa Jokerit. I den första periodpausen hade Jonathan Pudas och Eeli Tolvanen sett till att Jokerit ledde med 2–0. I den andra pausvilan hade Helsingforslaget en betryggande 4–1-ledning efter att Brian O'Neill och Jesse Joensuu nätat.

Den tredje perioden blev mållös och Jokerits målvakt Anders Lindbäck, som motade 39 av 40 skott, blev stor hjälte i bortalaget.

På Jokerits Twitterkonto var man upprymda.

– Jari Kurris segerprocent som chefstränare för Jokerit: 100 – BRA!

Även Kurri själv var nöjd.

– Spelet är nuförtiden riktigt snabbt. Man inser det inte alltid då man ser matcher högre upp på läktaren. Jag njöt av den erfarenheten, sa han på klubbens webbplats.

Jokerit säsong fortsätter på lördag med en hemmamatch mot Sotji. På Twitter meddelar Helsingforsklubben att Lauri Marjamäki då är tillbaka som chefstränare.

Ytterligare en förlust för Sport

I FM-ligan inledde Sport säsongen med nio bortamatcher. På torsdagskvällen spelade Sport sin fjärde raka hemmamatch i sin nyrenoverade arena.

Det gick inget vidare, då KooKoo vann med 4–0.

Spelmässigt höll lagen länge relativt jämna steg men KooKoos effektivitet imponerade. Då Teemu Engberg i den 25:e minuten gav gästerna ledningen med 3–0 valde Sports chefstränare Risto Dufva att byta målvakt.

Rasmus Reijola fick tacka för sig och Niko Hovinen tog på sig blåstället.

Sport lyckades aldrig hota KooKoo, utan den tidigare Sportbacken Joni Tuulola utökade till 4–0 efter 33.42 och det blev matchens sista mål. För Sport var förlusten den sjätte i rad.

KooKoos målvakt Oskari Salminen var prickfri.
KooKoos målvakt Oskari Salminen var prickfri. KooKoos målvakt Oskari Salminen var prickfri. Bild: Petri Saarelainen / All Over Press

Med lite tur och skicklighet höll KooKoos målvaktsreserv Oskari Salminen nollan genom att mota 17 skott.

Efter fyra hemmamatcher har Vasalaget ännu inte vunnit i sin nyrenoverade hemmahall och parkerar på näst sista plats i serietabellen.

Ett positivt Sportbesked var att lagets kanske viktigaste back Valtteri Viljanen var tillbaka efter ett skadeuppehåll på en månad. Viljanen spelade i nästan 20 minuter.

För både Sport och KooKoo väntar nu en vilodag. På lördag åker Sport till Villmanstrand för att möta SaiPa, medan KooKoo tar emot Pelicans på hemmais.

Resultat, KHL:

Lokomotiv Jaroslavl–Jokerit 1–4 (0–2, 1–2, 0–0)

15.52 Jonathan Pudas (Niklas Jensen) 0–1
18.12 Eeli Tolvanen (Henrik Haapala, Johathan Pudas) 0–2 PP

23.42 Atte Ohtamaa (Artur Kajumov, Denis Aleksejev) 1–2
27.31 Brian O'Neill (Mikko Lehtonen) 1–3 BP
37.33 Jesse Joensuu (Brian O'Neill, Niklas Jensen) 1–4

Målvakter:
Ilja Konovalov, Lokomotiv: 8+5+6=19
Anders Lindbäck, Jokerit: 17+8+14=39

Publik: 1 827 åskådare

Resultat, FM-ligan:

Sport–KooKoo 0–4 (0–1, 0–3, 0–0)

16.54 Toni Suuronen 0–1

24.03 Samuli Ratinen (Ahti Oksanen–Erik Karlsson) 0–2 PP
24.42 Teemu Engberg (Juho Rautanen–Joonas Oden) 0–3
33.42 Joni Tuulola (Ratinen) 0–4

Målvakter:
Rasmus Reijola, Sport: 8+0+(0)=8 (utbytt 24.42/0–3)
Niko Hovinen, Sport: (0)+8+12=20
Oskari Salminen, KooKoo: 7+5+5=17

Publik: 1  548 åskådare