Hoppa till huvudinnehåll

Kristinestadselever kan skapa framtidens innovationer inom mat: "Kan absolut bli verklighet en vacker dag"

Två pojkar och en flicka står framför en skolbyggnad.
Matias Zilliacus, Frida Rosenback och Mathias Thijssen från Kristinestads gymnasium deltog i Food hackathon. Två pojkar och en flicka står framför en skolbyggnad. Bild: Yle/Juho Teir Kristinestad,elever,gymnasier,Frida Rosenback

Olika innovations- och tävlingsevenemang eller hackathons har allt mer spridit sig till gymnasier. I onsdags fick elever från Kristinestads gymnasium delta i en food hackathon.

Elever från Kristinestads gymnasium fick tillsammans med elever från Uleåborg och Norrbotten i Sverige hitta på hållbara lösningar för framtidens mat.

Eleverna fick välja mellan olika teman som bland annat matsvinn, framtidens restauranger samt svält och undernäring.

Konceptet var också ett välkommet avbrott i coronavardagen.

- Det är jättetrevligt att få socialisera med nytt folk. Det är roligt också att ha miljö som tema. Det är något som vi kanske inte har gått igenom så bra. Nu får vi en djupdykning in i det, säger Matias Zilliacus från Kristinestad

En pojke med gul munktröja sitter framför en dator.
Matias Zilliacus tillhörde den grupp som fick pris för bästa koncept. En pojke med gul munktröja sitter framför en dator. Bild: Yle/Juho Teir Kristinestad,elever,gymnasier,matias zilliacus

- Det är jättekul att träffa nya människor igen. Det är länge sedan man har fått socialisera med andra och speciellt med folk från Sverige, som är helt omöjligt just nu egentligen, konstaterar i sin tur klasskompisen Frida Rosenback.

Det gör inget fastän det är via videosamtal?

- Nej, inte egentligen. Vi har vant oss redan. Redan i våras hade vi distansstudier så vi har vant oss vid det här laget.

Gränsöverskridande samarbete

Idén till projektet kom från Uleåborg där man sedan hösten 2018 haft ett samarbete med svenska Norrbotten kring ung företagsamhet. Kristinestad kom med i bilden i år.

- Vi fick en fråga i slutet av september om vi vill ha ett samarbete med Uleåborg och Norrbotten. Det är ett projekt som heter Bothnian Arc och de ville ha med några österbottniska lärare och då var vi några som nappade på alternativet, säger läraren Margita Engelholm i Kristinestad.

Onsdagens food hackathon var en del av det här samarbetet.

- Tanken är att eleverna ska få jobba med någonting och träffa likasinnade som tycker om företagsamhet. De visste inte på förhand vem de ska jobba tillsammans med, utan de blev indelade i grupper i morse, förklarar Engelholm.

- Redan det är en utmaning att man hamnar i grupp med människor som man aldrig har träffat förut. Sedan ska man göra ett projekt under en dag som ska utmynna i ett resultat.

Två flickor sitter framför var sin dator. Bredvid ena flickan står en kvinna.
Frida Rosenback och Camilla Norrgård jobbar på sin appidé under läraren Margita Engelholms vakande öga. Två flickor sitter framför var sin dator. Bredvid ena flickan står en kvinna. Bild: Yle/Juho Teir Kristinestad,elever,lärare,gymnasier

Och visst utmynnade det i olika idéer. Allt från restauranger med insekter på menyn till appar som fokuserar på matsvinnet inom snabbmatsindustrin.

- Den här appen som vi utvecklar tror jag absolut kan bli verklighet en vacker dag. Om den appen skulle finnas så skulle jag absolut använda den, så det är ett gott tecken på att den skulle ha en framtid, säger Rosenback.

Mathias Thijssens grupp funderade i sin tur på lösningar för hållbara förpackningar inom matindustrin

- Vi anser att med hjälp av olika regler, stöd och lagar kan man styra hur produktionen ser ut och hur konsumenterna konsumerar. Göra det bättre för miljön helt enkelt med olika lagar.

- Om vi tänker på att vi ska ändra på några lagar så är det ganska stora grejer, men jag tror att det är ett mål som alla i Finland anser att är viktigt. Att man tar hand om miljön och ger framtidens barn en bättre framtid. Jag tror nog det är möjligt.

Framtida företagare

Frida Rosenback, Mathias Thijssen och Matias Zilliacus anser alla att det är kul att få gå i en skola där man satsar på företagsamhet.

- Det har absolut påverkat mitt val då jag söker vidare till nästa skola och antagligen hela mitt liv och var jag kommer att jobba, säger Rosenback.

- Alla de här kurserna om företagsamhet har öppnat dörrar. Ända sedan vi hade de här ung företagsamhet-kurserna så har jag varit på företagarspåret. Min dröm är att bli företagare, säger Zilliacus.

- Främst av allt har jag märkt att det viktigaste för mig är inte att skapa något stort företag med största vinst. Utan i stället försöka göra en skillnad i världen. Jag har fått den insikten att man kan va företagsam på många olika sätt och använda det på olika områden, konstaterar Thijssen.

Läs också