Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Över en kvarts miljon döda i corona i USA – och fyra andra nyheter att känna till den här morgonen

Kyltti ohjaa koronavirustestauspaikalle. Taustalla suoja-asuun pukeutunut työntekijä kantaa liikennekeilaa.
USA befarar att coronadödsfallen fortsätter att öka. Kyltti ohjaa koronavirustestauspaikalle. Taustalla suoja-asuun pukeutunut työntekijä kantaa liikennekeilaa. Bild: Michael Reynolds / EPA Washington (DC),USA,coronavirus,koronaviruspandemi,COVID-19,Wuhan-coronavirus,pandemier,epidemier

God morgon! Här listar vi fem nyheter som är bra att känna till den här torsdagen.

Coronaläget i USA blir allt värre

I USA fortsätter coronaepidemin att skörda dödsoffer. Nu har antalet dödsfall i covid-19 passerat en kvarts miljon, enligt Johns Hopkins-universitetets sammanställning.

Dödssiffran är högst i världen. Brasilien kommer tvåa med över 167-tusen avlidna.

I USA överskrider antalet nya dödsfall per dygn nu 1 800.

I dag stänger staden New York stänger alla sina allmänna skolor igen på grund av den ökade smittspridningen. Exempelvis i Texas är sjukvårdssystemet nu hårt belastat. Där har vårdpersonal i staden El Paso vädjat till invånarna om att stanna hemma.

Det blev förlust i fotbollsmatchen mot Wales

I kvällens match i Nations League blev det besvikelse för Finlands fotbollslandslag. Motståndaren Wales vann med tre mål mot ett.

Finland låg illa till redan från början eftersom Jere Uronen blev utvisad och laget tvingades spela med bara tio spelare på plan.

Harry Wilson jublar efter ett mål.
Här ger Harry Wilson Wales ledningen i första halvlek. Harry Wilson jublar efter ett mål. Bild: AFP / Lehtikuva fotboll,Wales herrlandslag i fotboll,Harry Wilson

Finland hade behövt en seger i matchen för att vinna sin grupp och avancera till A-divisionen.

Myndigheter fuskar med svenskan

Många myndigheter i Finland slarvar med svenskan. En hel del myndighetstjänster erbjuds bara på bristfällig svenska, eller finns inte på svenska alls, konstaterar Maria Fremer som är språkvårdare på Institutet för de inhemska språken.

Hon efterlyser mer satsningar på svenskan i den offentliga sektorn.

Två figurer samtalar med varandra.
I vissa fall går det inte att få service på svenska trots att man har rätt till det. Två figurer samtalar med varandra. Bild: Mostphotos dialog,samtal,svenska,finska,kommunikation,Språkförbistring

– Det svenska språket nedprioriteras lätt trots att dess ställning är tryggad i lagen. Det beror ibland på brister i resurserna och ibland på hur myndigheterna väljer att prioritera, säger Fremer.

I ett formulär i vår artikel kan du sända in dina egna erfarenheter av brister i myndighetssvenskan.

Unga väljer noga vilka de vill jobba för

Unga arbetstagare är noggranna med vilka värden de vill se hos sina framtida arbetsgivare, visar en ny undersökning som Academic Works har utfört i samarbete med Kantar.

Undersökningen kartlägger vad unga prioriterar hos eventuella framtida arbetsgivare och vilka arbetsgivare som uppfattas som mest attraktiva.

– Ett medmänskligt företag och empatiska rekryterare är ett stort plus i kanten, säger en Arcadastuderande som vi har talat med.

Bild av människor i en kontorbyggnad.
Stora organisationer stiger i popularitet under osäkra tider. Bild av människor i en kontorbyggnad. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press kontor

Enklare regler efterlyses för Rysslandshandeln

Nio europeiska handelsorganisationer uppmanar Rysslands regering att öppna gränserna för affärsresor, bland dem finska East Office.

Det finns hundratals finländska specialister som regelbundet behöver resa till Ryssland för att sköta sina bolag, enligt East Office.

– De nuvarande reglerna gör det svårt att sköta affärerna och vi får frågor om den här saken varje vecka. Alla undrar när det blir möjligt med affärsresor igen, säger vd Lauri Veijalainen.

Väder

Det varnas för hårda vindar på många håll i landet, i byarna upp till 20 m/s. Till havs råder stormvarning på alla sjödistrikt.

Vädret är mulet med regn eller regnskurar. På eftermiddagen förekommer blötsnö eller snöfall.

Temperaturen är 6-10 grader. I norr är det kallare. I natt blir det allmänt köldgrader.

Läs också