Hoppa till huvudinnehåll

Nu är det officiellt: Eskimo-glassen får nytt namn

En hand håller upp en Eskimo-glass.
Ett namnbyte har varit på tapeten sedan länge. På våren 2021 kommer det olämpliga namnet vara ett minne blott. En hand håller upp en Eskimo-glass. Bild: Silja Viitala / Yle Helsingfors,juni,2020,Mall of Tripla,Prisma,S-gruppen,dagligvaruhandel,dagligvaror,konsumentpriser,konsumtion,livsmedelsaffärer,livsmedelsbutik,livsmedelsindustri,livsmedelsprodukt,livsmedel,mat,glass,Dagligvaror,Eskimo (Glass)

På våren 2021 kommer Pingviinis kännspaka glassmärke Eskimo att få ett nytt namn, meddelar tillverkaren Froneri Finland.

Glassen kommer att kallas Pingviini puikko, som kan översättas till Pingvin-pinnen på svenska.

På svenska rekommenderas sedan länge ordet inuit då man talar om befolkningen i Alaska, Kanada och på Grönland.

På finska anses inte ordet "eskimo" ha samma negativa laddning som ordets svenska översättning, men frågan om glassens namn har ändå varit aktuell de senaste åren.

– Folkgrupper har rätt att bestämma vilka termer som är lämpliga att använda för att beskriva dem. Vi vill respektera det här, säger marknadsföringschef Minna Brunberg i ett pressmeddelande.

Designen på förpackningen kommer inte att ändras i någon högre grad, men receptet kommer att förnyas så att företaget använder ansvarsfullt odlad kakao. Också förpackningsmaterialet har blivit mer miljövänlig.

Glassarna har funnits på den finländska marknaden i över ett halvt århundrade.