Hoppa till huvudinnehåll

Stormen Liisa drog in över Österbotten - försenade färjor, elavbrott och översvämningar att vänta

Stormen Liisa för med sig hårda vindar och snöblandat regn.
Replotbron. Stormen Liisa för med sig hårda vindar och snöblandat regn. Bild: Roy Fogde / Yle stormar

Stormen Liisa förde med sig hårda vindar och rikligt med regn när den drog in över Österbotten. Ovädret nådde sin kulmen under eftermiddagen och både elleverantörer och räddningsverket har gått upp i beredskap.

Redan på torsdag morgon blåste det friskt i Vasaområdet, 23 meter i sekunden till havs och närmare 20 meter i vindbyarna på land i Vasaområdet.

Yle Uutisets meteorolog uppskattar att Vasa är ett av de områden som drabbas värst av Liisas framfart.

I Österbotten varnas det också för översvämning meddelar Meteorologiska institutet.

Iiris Viljamaa som är meteorolog på Meteorologiska institutet säger att ovädret når sin kulmen mellan klockan 11 och 14. Då blåser det över 30 meter i sekunden till havs och på land är vindstyrkan över 25 meter i sekunden i byarna.

Över tjugo uppdrag för räddningsverket

Österbottens räddningsverk har tagit till förberedande åtgärder. Ledningscentralen har lyft beredskapsnivån till effektiverad övervakning för att kunna hjälpa dem som möjligen behöver det under stormen.

Klockan 15.30 meddelar Österbottens räddningsverk att stormen Liisa under dagen orsakat 21 stycken skadebekämpningsuppdrag. Största delen av uppdragen har varit träd som fallit. Några uppdrag har handlat om takskador.

Häftigt väderomslag ute på Vallgrund

Ute på Vallgrund är det snöigt och blåsigt med vindar uppemot 24 meter i sekunden vid klockan 15 säger sjöbevakaren Robert Möller.

Han fick bevittna ett häftigt väderomslag när vinden mycket snabbt bytte riktning.

- Vinden svängde från sydväst till nord på några minuter och temperaturen i skärgården föll men åtta grader på en kvart, säger Möller.

På morgonen blåste det sydvästlig vind upp till 21 meter i sekunden på Strömmingsbådan medan Valsörarna hade samma vindstyrka, men från nordost.

Möller säger att det gjorts en notering om vindstyrkor på 29 meter i sekunden på Replotbron under eftermiddagen. Men det verkar som om stormen nått sin kulmen och långsamt avtar.

- Det har redan lugnat ner sig lite ute på Nordvalen till mellan 15 och 17 meter i sekunden,toppen nåddes vid klockan 14, säger Möller.

Sjöbevakningen har inte behövt rycka ut på grund av stormen, alla håller sig på land i det här vädret säger Möller.

Färjtrafiken försenas

Wasaline sköt fram sin avgång från Vasa på förmiddagen på grund av hög sjö. Avgången ikväll beräknas ändå ske enligt normal tidtabell från Umeå.

Vid klockan 11 på förmiddagen stoppades också färjan till Eskilsö i Kaskö på grund av det hårda vädret.

Räddningsverket informerar på närpesiska

Österbottens räddningsverk gick ut med information om stormen på svenska, finska och närpesiska.

"Å komihiog ni sko ha gaji ut å kast in täide sist plaststolan i föråde så itt grannin får nain extra men gar ni ut nu var ni våt ienda in ti kalisen å tå je stor risk snåran buri hieng!"

Räddningsverket uppmanade också österbottningarna att föra lösa saker i skydd från vinden, säkra båtarna, stänga alla fönster, takluckor och balkongfönster ock förbereda sig på strömavbrott och översvämningar.

Stormen Liisa för med sig hårda vindar och snöblandat regn.
Stormen Liisa för med sig hårda vindar och snöblandat regn. Bild: Yle/Roy Fogde stormar,Österbotten

Elleverantörerna har trappat upp bemanningen

Tidigt på eftermiddagen slog stormen snabbt till i Jakobstadsområdet. Vinden piskade och det snöblandade regnet yrde. Vid klockan 13 inträffade ett strömavbrott som berörde över 1000 hushåll, men felet kunde snabbt åtgärdas.

I Vasa elnäts område var drygt 700 hushåll utan el vid klockan 14-tiden. Vd Juha Rintamäki säger att man kallat in extra personal inför stormen.

- Vi har extra bemanning och är redo att rycka ut om det börjar hända saker, säger Rintamäki.

Vid 17.30-tiden hade alla Vasa elnäts kunder fått tillbaka strömmen.

Vid 19-tiden hade var fortfarande 244 av Carunas kunder i Kristinestad utan ström och 312 i Närpes.

Vid 22-tiden var fortfarande 39 i Kristinestad och 58 i Närpes av Carunas kunder utan ström.

Jämfört med stormarna Aila i september och Topi i början på november förväntar sig Rintamäki den här gången en lite lugnare storm. Men säker kan man aldrig vara. Personalen är redo att rycka ut för att åtgärda eventuella fel som uppstår på grund av stormen.

- Men vi prioriterar säkerheten för montörerna och påbörjar reparationsarbetet när vädret tillåter, säger Rintamäki.

Uppdaterad 18.50 med uppdaterade uppgifter om strömavbrott.

Uppdaterad 21.45 med uppdaterade uppgifter om strömavbrott.

Läs också