Hoppa till huvudinnehåll

Belarusiska musiker spelade sånger om Kråkan och Mamma Mu – burades in i 15 dagar

Belarusisk polis granskar en musikers dokument i Belarus huvudstad Minsk.
Polisen granskar en gatumusikers dokument. Musikern på bilden hör inte ihop med de musiker som gripits under hösten. Belarusisk polis granskar en musikers dokument i Belarus huvudstad Minsk. Bild: /All Over Press Belarus,Minsk,musiker,yttrandefrihet,polisen

Proteströrelsen i Belarus mot diktatorn Aleksandr Lukasjenko och hans regim har pågått i över 100 dagar. Många konstnärer har engagerat sig för barnen genom att ordna teaterföreställningar och små konserter på innergårdar. Flera musiker har fängslats.

– Förra veckan uppträdde orkestern "Recha" och spelade sånger på en "Findus och Pettson"-teaterföreställning. Direkt efter föreställningen för barn grep svartklädda män dem. De måste nu sitta två veckor i fängelse, säger den belarusiska bokförläggaren Nadja Kandrusevitj-Shidlovskaja till Svenska Yle.

I Belarus kan du idag bli gripen och fängslad utan någon orsak alls. Vad som helst kan tolkas som en "otillåten sammankomst".― Nadja Kandrusevitj-Shidlovskaja

Nadja Kandrusevitj-Shidlovskaja, som via sitt bokförlag Koska inriktat sig särskilt på att översätta nordiska barnböcker till belarusiska, berättar att hon också ordnat flera bokevenemang med barnboken Mamma Mu som tema.

Också en annan musiker - Leanid Paulionak, som spelade sånger om Mamma Mu och Kråkan under en av barnföreställningarna - blev senare gripen och fängslad i 15 dagar.

Översättaren Nadya Kandrusevich tillsammans med jujja Wieslander som skapat Mamma Mu.
Nadja Kandrusevitj-Shidlovskaja (till vänster) har översatt flera Mamma Mu-böcker till belarusiska. Författaren Jujja Wieslander har besökt Belarus nio gånger under de gångna åren. Översättaren Nadya Kandrusevich tillsammans med jujja Wieslander som skapat Mamma Mu. Bild: Privat/Christina Johannesson barnlitteratur,översättningslitteratur,Jujja Wieslander,Mamma Mu,Nadya Kandrusevich

Kandrusevitj-Shidlovskaja har översatt flera Mamma Mu-böcker från svenska till belarusiska. Berättelsen om kon som klättrar i träd, cyklar och åker rutschkana har blivit populär bland många belarusiska barn.

– I slutet av ett av evenemangen ringde vi ett videosamtal till Jujja Wieslander och så kunde barnen ställa frågor om Mamma Mu till henne. Det kändes fint när hon hälsade oss med att säga "Leve Belarus!".

"I dag kan du gripas utan orsak"

Flera musiker har under de senaste veckorna gripits - också efter att de uppträtt på helt opolitiska evenemang.

Varför har musikerna gripits? Vilken är den officiella förklaringen till att de satts i fängelse?

– I Belarus kan du i dag bli gripen och fängslad utan någon orsak alls. Vad som helst kan tolkas som en "otillåten sammankomst". Om du är man och har långt hår, om du som kvinna har rött läppstift och vita blommor. Myndigheterna gör allt för att folk ska känna sig rädda, berättar Nadja Kandrusevitj-Shidlovskaja.

Den belarusiska människorättsorganisationen Human constanta redogör på sin webbplats om de gripna musikerna.

Också den belarusiska avdelningen av författarnas yttrandefrihetsorganisation Pen rapporterar om hur kulturarbetare gripits och fängslats för att de utövat sitt arbete.

Solidaritet och gårdsteatrar

Många belarusier har under hösten för första gången på allvar engagerat sig politiskt. Nadja Kandrusevitj-Shidlovskaja är imponerad över hur många medmänniskor som ställt upp och visat sin solidaritet med drabbade familjer.

– Det är verkligen fint att se hur många människor som samlat pengar till familjer där någon blivit utan jobb eller där någon sitter i fängelse. Människor har också spontant börjat ordna evenemang på innergårdarna här i Minsk, säger Kandrusevitj-Shidlovskaja.

På många gårdar och i allmänna parker har poeter och musiker ställt upp med konserter och teaterföreställningar för barn.

Skådespelarna Veronika Fomina och Natalia Levanova uppträder i Minsk med en dockteaterföreställning om Mammau Mu och Kråkan.
Skådespelarna Veronika Fomina och Natalia Levanova uppträder i Minsk med en dockteaterföreställning om Mamma Mu och Kråkan. Skådespelarna Veronika Fomina och Natalia Levanova uppträder i Minsk med en dockteaterföreställning om Mammau Mu och Kråkan. Bild: Nadja Kandrusevitj-Shidlovskaja Belarus,kulturarbetare,Minsk,Mamma Mu & Kråkan

Enligt Nadja Kandrusevitj-Shidlovskaja har det blivit allt svårare att ordna evenemangen för att polisen försöker snoka reda på alla sammankomster.

– Nu har polisen börjat infiltrera många av de tidigare hemliga Telegram-kanalerna - det är farligt för många av artisterna att ställa upp.

Proteströrelsen syns i barnens lekar

Sedan presidentvalet i augusti har det ordnats demonstrationer varje veckoslut runtom i Belarus. Varje veckoslut har hundratals - och som nu förra veckoslutet över tusen - personer gripits av polisen.

Jag har sett och lyssnat på flera barn som har demonstrationer som tema i sina rollekar. Ingen vill vara polis! Alla vill vara de som protesterar!― Nadja Kandrusevitj-Shidlovskaja

En så omtumlande höst har också satt sina spår i barnens tankar och lekar.

En mamma och två barn demonsterar för den belarusiska oppositionen. Mamma bär en röd-vit flagga, barnet håller upp en teckning som föreställer en riddare på en vit häst.
En del föräldrar har tagit med barnen på demonstrationerna för demokrati och mot valfusk. En mamma och två barn demonsterar för den belarusiska oppositionen. Mamma bär en röd-vit flagga, barnet håller upp en teckning som föreställer en riddare på en vit häst. Belarus,demonstrationer,protester,demokrati

– Jag har två barn och mina grannar har också barn. I början av hösten när vi började gå ut på demonstrationerna kunde jag se på barnen att de var rädda och att de inte ville komma ut. Men efter att de ändå kom med märkte jag att de började leka "protest" i sina lekar.

– Jag har sett och lyssnat på flera barn som har demonstrationer som tema i sina rollekar. Ingen vill vara polis! Alla vill vara de som protesterar, säger Nadja Kandrusevitj-Shidlovskaja.

Hon har märkt att många barn är ängsliga för säkerhetsstyrkornas hårda tag.

– Många barn är rädda, men de använder sin fantasi för att inte bli för rädda. Därför är det väldigt viktigt att vi alla stödjer barnen och deras föräldrar.

Nadja Kandrusevitj-Shidlovskajas väninna skickade för en tid sedan en video som föreställer Legodemonstranter som bär på stora röd-vita flaggor som står mitt emot poliser och säkerhetsstyrkor (se videon i spelaren).