Hoppa till huvudinnehåll

Coronablinkern uppdateras – baserar meddelande om smitta på ytterligare ett snabbtest

Bild av sida i coronablinkern.
I början av veckan hade coronablinkern gett drygt 3 500 meddelanden om exponering. Bild av sida i coronablinkern. Bild: Yle/ Ingrid Mallén coronavirus,smittspårning,mobilapplikation

Appen coronablinkern meddelar snart också om smitta som har konstaterats med hjälp av så kallade antigentest. Tidigare har appen bara larmat då coronasmittan konstaterats via ett annat snabbtest, PCR-testet.

Institutet för hälsa och välfärd THL tar in ytterligare ett snabbtest, antigentestet, för att bekämpa coronaviruset med hjälp av coronablinkern.

Oberoende av test får den som exponerats ett meddelande via coronablinkern.

Det skriver Lääkärilehti som citerar överläkare Jonna Salonen från THL.

Antigentesten är billigare än vanliga PCR-coronatest, men aningen mindre pålitliga.

De är också snabba – i och med att man bara kollar efter coronavirusets ytproteiner får man resultatet inom max en och en halv timme. Ett klart positivt prov kan ge svar på bara 15 minuter.

Coronablinkern togs i bruk den 31 augusti i år som ett led i smittspårningen och utvecklingsarbetet pågår aktivt.

Tidigare fanns det en viss fördröjning i de meddelanden som appen skickade ut men de senaste veckorna har det gått snabbare.

Sista veckan i oktober och två veckor efter det kom meddelandet via appen i snitt tre till fyra dagar efter att symtomen hade märkts. Veckorna före det kom meddelandet med fyra till fem dagars fördröjning.

I måndags hade coronablinkern gett 3 541 meddelanden om exponering för smitta.

Appen uppdateras

Också själva appen uppdateras bland annat så att den visar hur många som exponerats för smitta.

Redan tidigare kom engelskan in som språk i appen, utöver finska och svenska. Att karantänen nu är tio dagar mot tidigare fjorton dagar har också beaktats i coronablinkern.

Dessutom uppdateras förhållningsreglerna för dem som utsatts för smitta och man jobbar också för att öka möjligheten till app-samverkan inom EU.

I början av november hade coronablinkern laddats ner 2,5 miljoner gånger i Finland.