Hoppa till huvudinnehåll

Coronaläget i Österbotten går fortfarande åt rätt håll – överläkare berömmer österbottningarna

Man med kort ljust hår och munskydd står utanför Vasa centralsjukhus.
Man med kort ljust hår och munskydd står utanför Vasa centralsjukhus. Bild: Yle/Ulrika Stagnäs-Lund Vasa centralsjukhus,Vasa sjukvårdsdistrikt,nieminen

Sedan början av veckan har incidenstalet för Österbotten legat på 39, och en knapp handfull nya smittade tillkommit varje dag. Överläkare Peter Nieminen tackar österbottningarna för att de har följt rekommendationerna.

Enligt Peter Nieminen, chefsöverläkare på Vasa centralsjukhus, kan man spåra ungefär 75 procent av smittorna och de flesta som insjuknar nu har redan befunnit sig i karantän.

- Det har varit spridning inom närmiljön, en stor del inom familjen.

I andra delar av landet går smittspridningen nu upp och Nieminen berömmer österbottningarna för att de ha följt rekommendationerna.

- Stort tack för att folk har följt rekommendationerna och använt munskydd flitigt och försökt hålla avstånd.

Överväg resor

Nieminen rekommenderar alla som planerar en resa till exempel till huvudstadsregionen att vara försiktiga och eventuellt fundera på om redan är nödvändig.

I Närpes, Pedersöre, Jakobstad, Nykarleby och Larsmo var incidenstalet i veckan högre än i sjukvårdsdistriktet som helhet, men Nieminen säger att läget där börjar lugna ner sig

- Det är helt tydligt på väg mot det bättre, där har varit få smittor de senaste dagarna. Smittkedjorna är kända och då är de ju redan i karantän. I dagsläget borde inte smittan sprida sig, men allt kan ända väldigt snabbt, som vi har lärt oss.

Nieminen berättar att några patienter vårdas på sjukhuset för covid-19 just nu, men ingen på intensivvårdsavdelningen.

Under veckan har ungefär 200 prover tagits varje dag och Nieminen berättar att resultatet brukar komma inom två dygn.

Julen tillsammans med familjen

Inför julen säger Nieminen att som det ser ut nu tror han att den kommer att kunna firas inom den närmaste familjekretsen.

- Stora släktsammankomster vågar jag inte tro på, åtminstone inte ännu.