Hoppa till huvudinnehåll

Coronaviruset i Österbotten – 20.11.2020

Koronavirusnäyte otetaan nenän kautta.
Koronavirusnäyte otetaan nenän kautta. Bild: Raimo Torikka / Yle Coronatestning

Situationen med coronaviruset förändras hela tiden och samhället anpassas till den. I den här artikeln sammanfattar vi hur Österbotten påverkas.

Tre nya fall i Mellersta Österbotten

De coronasmittade hör till tidigare kända smittkedjor. En av de smittade kan ha exponerat sina kolleger och på arbetsplatsen utförs nu testning.

Hittills har 118 smittade testat positivt för corona inom Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt.

Fyra nya fall i Österbotten

Vasa sjukvårdsdistrikt meddelade på fredagen om fyra nya fall av coronasmitta i dirstriktet.

Incidenstalet för distriktet är 39 smittade personer per 100 000 invånare under de senaste 14 dagarna. Distriktet befinner sig i accelerationsfasen.

Under torsdagen togs 145 prover.

Siffrorna som Vasa sjukvårdsdistrikt rapporterar kan inte jämföras med siffrorna som THL (Insititutet för hälsa och välfärd) ger ut. THL:s uppgifter är siffror som registrerats i registret över smittsamma sjukdomar och sjukvårdsdistriktet rapporterar alltid det antal positiva laboratorieresultat som finns på morgonen. Siffrorna i registret för smittsamma sjukdomar uppdateras med en kort fördröjning.

Sju nya fall I Södra Österbotten

De nya fallen som bekräftades under torsdagen hör alla till tidigare kända smittkedjor. Fyra patienter med covid-19 vårdas just nu på sjukhus i Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt.

De senaste dagarnas positiva fall har höjt incidenstalet i distriktet till 25,9 smittade per 100 000 invånare under de senaste 14 dygnen.

Totalt har nu 224 personer insjuknat i covid-19 inom distriktet.

Under torsdagen togs 437 prover, de positiva testens andel är 1,5 procent.

Läs också