Hoppa till huvudinnehåll

Georgias statssekreterare bekräftar Bidens seger i delstaten: ''Jag anser att siffrorna är korrekta''

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden håller tal framför en väldig amerikansk flagga
Joe Biden vinner Georgia, visar en andra omräkning. Demokraternas presidentkandidat Joe Biden håller tal framför en väldig amerikansk flagga Bild: EPA-EFE/JUSTIN LANE Joe Biden

Joe Biden har segrat i Georgia efter en omräkning av rösterna, bekräftar delstatens republikanske statssekreterare Brad Raffensperger sent under fredagskvällen.

Redan i morse stod det klart att Biden är den första demokrat att vinna delstaten på 28 år, men nu bekräftar delstaten valresultatet officiellt.

– I egenskap av ingenjör lever jag efter mottot att siffror inte ljuger. Som statssekreterare anser jag att siffrorna vi har presenterat i dag är korrekta, sa Raffensperger på en presskonferens.

Rösterna räknades för hand och omräkningen genomfördes för att bekräfta att röstningsmaskinerna tolkade rösterna rätt under den första räkningen, det i enlighet med delstatens lagar. Det handlade alltså inte om någon misstanke om valfusk eller en officiell begäran.

Trump kan fortfarande be om ytterligare en granskning av resultatet, eftersom marginalen är under 0,5 procentenheter. Den granskningen genomförs i så fall maskinellt.

Biden vann över Trump med en 0,25 procentenheters marginal, eller 12 670 röster, visar det slutgiltiga resultatet.

Segern är knapp och marginalen blev något mindre efter omräkningen. Enligt Raffensperger ligger skillnaden inom marginalen för mänskliga misstag.

Källor: AP, Reuters

Läs också