Hoppa till huvudinnehåll

Handbollsförbundet stänger serier, men ligaspelet ska fortsätta – BK-46 berörs också av tillfälliga publiktaket: "Klubbarna ska ta initiativet för att flytta matcher"

Jac Karlsson och BK-46-tränaren Andreas Rönnberg.
I Karis har BK-46 match mot både Dicken och SIF under de kommande veckorna. Jac Karlsson och BK-46-tränaren Andreas Rönnberg. Bild: Mikael Oivo / Yle BK-46 Handboll,handboll,Andreas Rönnberg

Åbo och Riihimäki är ligaorterna som kan ta in handbollsåskådare som tidigare de kommande veckorna. De nya publikrestriktionerna sätter stopp för publik och BK-46 har två tunga hemmamatcher, men Karislaget lär spela dem som planerat.

Samtliga sex lag i damernas FM-serie och merparten av lagen i herrarnas FM-liga berörs av fredagens besked om strikta publikrestriktioner.

Regionförvaltningsverket i södra Finland skriver att maximalt åskådarantal är 20 personer mellan den 23 november och 13 december på publika evenemang. Det här gäller i hela Nyland.

Handbollsförbundets verksamhetsledare Päivi Mitrunen säger att de två högsta serierna fortsätter, medan herrarnas division 2 och division 3 samt damernas division 2 stängs ner under de kommande veckorna.

I herrarnas ligahandboll är det möjligt att ha mer publik i Åbo och Riihimäki. På övriga orter gäller restriktionerna.

Flera lag med två hemmamatcher

Det betyder att herrhandbollens normalt sett största publikmagnet BK-46 berörs. Karislaget ska spela två heta hemmamatcher under de kommande veckorna – mot toppkonkurrenten Dicken och derbyrivalen SIF.

BK-46–Dicken har redan flyttats framåt en gång. Karisklubbens ordförande Roger Roos säger till Yle Sporten att man lär spela matcherna som planerat.

Tidigare i höst har BK-46 haft en kapacitet på 450 åskådare i hemmahallen.

– Det blir knappast aktuellt att flytta fram dem. Det är synd att vi ska spela matcherna utan publik och det blir ett ekonomiskt bortfall. Det här är två matcher som med stor sannolikhet hade lockat mycket publik, men vi kör enligt reglerna som gäller och spelar undan dem.

Fram till den 13 december har även Dicken och HIFK två hemmamatcher, GrIFK har en.

I damligan har Dicken två matcher i Britas under perioden. De fem övriga lagen har en hemmamatch var.

Flyttades en gång redan

Förbundets tävlingschef Taneli Tiilikainen säger till Yle Sporten att matchprogrammet på herrsidan redan är tajt.

– Det är klubbarna som ska ta initiativet för att flytta en match. Om de gör det så lyssnar vi och tittar om det finns en möjlighet. Vi vet ju inte hur coronaläget utvecklas och ser ut senare under säsongen heller.

Herrschemat är rätt packat. I början av januari är det landslagsuppehåll och i dagsläget ska grundserien vara spelad till den 24 januari.

– Rent generellt fortsätter vi att spela nu. Det är en annan femma om det kommer nya besked och vi skulle bli tvungna att avbryta hela serien.

Läs också