Hoppa till huvudinnehåll

Höga flöden i åarna, men nu borde det vända: "Snart inte exceptionellt med översvämning i november"

Översvämning i Toby, Korsholm
Översvämning i Toby. Arkivbild, Översvämning i Toby, Korsholm Bild: YLE/Mira Myllyniemi översvämning i toby

Flödestoppen i de österbottniska åarna och älvarna torde nås under fredagen, det beskedet ger NTM-centralen. Undantaget är Kyro älv, där kan nivån stiga ännu ett par dagar.

De senaste dagarnas kraftiga regn har orsakat kraftiga flöden i vattendragen, men det kallare vädret väntas dämpa vattenföringen. Nu under fredagen når vattnet på många håll sådana nivåer som noteras bara vart annat, vart tredje år.

- Tjöck å har stigit mer än vad prognosen angav, men det är på avtagande också där, säger Liisa Maria Rautio som är chef för vattenresursenheten vid NTM-centralen i Södra Österbotten.

Också i Perho ås nedre lopp har vattennivån stigit högt.

I Kyro älv kan nivån ännu stiga något men någon översvämningsrisk torde inte föreligga.

- Då det regnar vid Kyro älvs övre lopp brukar det ta två dagar innan vattnet rört sig ut till kusten, säger Liisa Maria Rautio.

Allt vanligare med kraftiga översvämningar

Så här höga flöden är ovanliga den här tiden på året.

- Det är exceptionellt med så här mycket vatten i november, men själva nivåerna är på normal vårflodsnivå, säger Rautio.

Hon tillägger:

- På den gamla goda tiden, när åarna svämmade över bara på våren i samband med snösmältningen var det mycket ovanligt med sådana här flöden på hösten. Nu är det snart inte längre exceptionellt med översvämning på hösten, säger Liisa Maria Rautio.

Mer flexibel reglering krävs

Orsaken är förstås de förändrade vädermönstren med kraftiga regn.

- Tidigare har man kunnat reglera sjöarnas vattennivåer så att det inte ska uppstå problem på våren i samband med snösmältningen. Nu får man nog börja jobba med regleringen hela året, översvämningsrisken finns så gott som hela året nu, säger Rautio.

- Det i sin tur kräver en större flexibilitet i tillstånden för regleringen av vattennivåerna i sjöarna, tillägger Rautio.