Hoppa till huvudinnehåll

Influensavaccineringen vid Åbo mässcentrum avbryts - brist på vaccin i hela landet

Vaccinering ges i armen.
Akrivbild. Vaccinering ges i armen. Bild: Copyright © Michael Folmer, All Rights Reserved. vaccinering,sjukdomar (diagnoser),vaccin,influensavacciner,Injektion,hälsovård,sjukhus,Spruta,Vărd

Vaccineringen mot säsongsinfluensan har i år ordnats i Mässcentret i Åbo. Bristen på vaccin i landet tvingar staden att avbryta vaccinationerna.

Ännu under nästa vecka kommer staden ordna vaccinering vid mässcentret i Åbo. Men från och med fredag den 27 november kommer staden inte ordna fler vaccinationstillfällen där.

- Tanken var att ordna vaccinering fram till den 4 december, men vi är tvungen att inhibera den sista vaccinationsveckan. Situationen är mycket beklaglig. Vi är beredda att vaccinera fler och har hyrt ett bra och säkert ställe, men THL har inte möjlighet att leverera mer vaccin till kommunerna, säger överskötare Jaana Piispanen.

Staden försöker istället se till att speciellt riskgrupper ska få influensavaccinet på hälsovårdsstationerna i december.

Vid rådgivningarna fortsätter man vaccinationerna så långt vaccinet räcker.

Åboborna har vaccinerat sig flitigt i år

På grund av coronasituationen har vaccineringen mot årets säsongsinfluensa ordnats i Åbo mässcentrum i år. Målet var att vaccinera 26 000 personer som tillhör riskgruppen. Tillsvidare har ungefär 17 000 Åbobor som tillhör riskgruppen fått vaccinet.

- Det har varit glädjande att se att så pass många Åbobor har tagit vaccinet i år. Vaccineringen vid mässcentret var mycket lyckad. Dessutom var det en bra övning inför en eventuell coronavaccinering, säger Jutta Peltoniemi, ansvarig läkare.

Läs också