Hoppa till huvudinnehåll

Inga evenemang med över 20 personer i Helsingfors och Nyland från och med måndag – HIFK flyttar två hemmamatcher

HIFK och JYP spelar inför tomma läktare.
HIFK tvingas flytta två av sina hemmamatcher. HIFK och JYP spelar inför tomma läktare. Bild: Matti Raivio/All Over Press ishockey,HIFK Hockey,JYP

Publikevenemang med över 20 personer får inte arrangeras i huvudstadsregionen från och med måndag, meddelade Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori på en presskonferens i förmiddags. Enligt regionförvaltningsverkets färska beslut gäller det hela HUS sjukvårdsdistrikt.

Restriktionerna gäller alla öppna inomhustillställningar, som till exempel idrottsevenemang.

De träder i kraft från och med den 23 november och gäller till och med den 13 december.

Enligt Vapaavuori skulle restriktionerna inte gälla landslagsverksamhet i vare sig individuella grenar eller lagsporter. Tränings- eller tävlingsverksamhet på FM-nivå eller i division 1 ska inte heller påverkas. Åtminstone i teorin kan dessa fortsätta sin verksamhet utan publik.

Handbollen fortsätter – ligahockeymatcher flyttas fram

Yle Sporten har pratat med handbollsförbundets verksamhetsledare Päivi Mitrunen. Enligt henne ska ligahandbollen kunna fortsätta att spelas, men för klubbarna i Nyland blir det spel utan publik under den här perioden.

Under fredagen ska noggrannare riktlinjer komma från förbundet till klubbarna.

På hockeysidan var Helsingfors IFK först ut med att vidta åtgärder. De meddelade genast på sin webbplats att de flyttar två av sina hemmamatcher.

HIFK:s vd Jukka Valtanen säger till Yle Urheilu att han har full förståelse för att man tar i bruk strängare restriktioner, trots att de påverkar HIFK:s redan nu ansträngda ekonomi.

– Vi förstår att det är de bästa proffsen och myndigheterna som har fattat beslutet. Det är allas gemensamma sak att vi får ett grepp om den här pandemin.

Onsdagens (25.11) match HIFK–SaiPa spelas i stället den 5.1.2021 och fredagens (27.11) match HIFK–Kärpät spelas den 20.1.2021.

HS: Jokerit spelar inför tomma läktare

KHL-klubben Jokerit har två hemmamatcher inprickade under tidsperioden. De kommer att spelas inför tomma läktare, meddelar klubbägaren Jari Kurri till Yle Urheilu.

– Vi spelar inför tomma läktare. Vi ids inte ens försöka flytta matcherna, eftersom matchprogrammet redan är tillräckligt späckat, konstaterade Kurri.

I basketligan är det landslagspaus och till exempel Helsinki Seagulls har bara en cupmatch inprickad till den 12 december och den kan flyttas.

De nya restriktionerna påverkar däremot basketlandslagets EM-kval i Esbo i slutet av november. Finland spelar matcherna mot Georgien och Serbien utan publik. Biljettförsäljningen till matcherna har avbrutits.

Också hobbyverksamheten för vuxna berörs. Rekommendationen är att all tävlings- och träningsverksamhet i lagsporter, kampsporter och kontaktsporter pausas i tre veckor.

Läs också