Hoppa till huvudinnehåll

Jaro litar på förre trotjänaren i jakten på en ligaplats – Jimmy Wargh är klubbens nye tränare: "Defensiven ska sitta, därefter kan man bygga vidare"

Pavle Milosavljevic och Jimmy Wargh, FF Jaros tränarduo
Pavle Milosavljevic och Jimmy Wargh tar över tränaransvaret för FF Jaros representationslag. Pavle Milosavljevic och Jimmy Wargh, FF Jaros tränarduo Bild: FF Jaro Jimmy Wargh,Pavle Milosavljević

Jaro tar in en ny, lokal förmåga för att leda klubben mot fotbollsligan. Jimmy Wargh får chansen som tränare i division 1-laget – och i motsats till sin företrädare får han jobba på heltid i Jaro.

Jaro går in i 2021 med ett väldigt bekant namn på tränarposten. Lagets före detta trotjänare Jimmy Wargh tar över som huvudtränare i division 1-laget.

– Det kommer ett visst ansvar med posten. Ett ansvar jag inte tidigare har haft. Men för tillfället känns det mer som en möjlighet att vara med och påverka och en utmaning som jag ser fram emot. Det känns spännande och roligt, säger Wargh till Yle Sporten.

Wargh har ett brett ansvar i Jaro

På fredagen gick Jakobstadsklubben ut med beskedet på sin webbplats. Warghs kontrakt är tvåårigt och han tar med sig Pavle Milosavljevic som assisterande tränare från stadens andraklubb JBK.

Wargh har ett långt förflutet i Jaro. Han kommer från Jaros egna led och spelade totalt 179 ligamatcher för klubben under spelarkarriären.

Jimmy Wargh, FF Jaro
Jimmy Wargh drar på smilbanden efter att han presenterats som FF Jaros nya huvudtränare. Jimmy Wargh, FF Jaro Bild: FF Jaro Jimmy Wargh

Wargh tar över efter Niklas Käcko – och i motsats till Käcko kommer Wargh att vara anställd på heltid av Jaro.

Käcko tog över tränarjobbet i Jaro sommaren 2018. Under åren i klubben arbetade han på halvtid som tränare för A-laget.

– Jimmy Wargh jobbar delvis också med försäljning och annat på Jaros kansli. Sådant som han också har gjort tidigare under ligaåren. Han är också involverad i gymnasieelevernas morgonträningar. Så hans heltid består av flera delar, säger FF Jaros vd Fredrik Haga till Yle Sporten.

Defensiven ska sitta

Med Käcko som tränare var Jaro med i kampen om en topp två-placering i division 1 den här säsongen. Laget tappade ändå lite fart i oktober och slutade trea i tabellen.

Jimmy Wargh lyfter fram en aspekt som laget måste göra bättre under hans ledning nästa säsong.

– Vill man vara högt upp i en tabell så får man inte släppa in så många mål som Jaro gjorde i år. Jaro gjorde jättemånga mål framåt och skulle man ha släppt in lite färre skulle man ha vunnit serien. Där måste jag börja. Defensiven ska sitta och därefter kan man bygga vidare, säger han.

Är du alltså redo att tumma på den spelstil som varit något av FF Jaros varumärke sen Alexej Jeremenkos dagar – det vill säga kortpassningsspel med stort bollinnehav?

– Vi ska våga öppna spelet nerifrån. Men det ställer också krav på vilken typ av spelare man har och vad vi har möjlighet att skaffa in.

– Jag vill definitivt att vi ska våga ha bollinnehav. Och inte bara på egen planhalva. Men det betyder inte att vi ska sätta oss själva i klistret genom att spela för smått och alltid spela oss ur vissa situationer, resonerar Wargh.

Viktig kugge fortsätter

Under fredagen meddelade Jaro dessutom att viktige mittfältaren Toro fortsätter att spela för laget under 2021.

– Han är en spelare som kan lära våra unga spelare mycket. Exempelvis när vi har läge att spela oss ur pressade lägen och när ska vi rensa. Han är en fin balansspelare som kan hjälpa våra talanger att ta nästa steg framåt, säger Wargh.

I övrigt är Jaros lagbygge rejält på hälft. Klubben har endast sju kontrakterade spelare, varav fyra är juniorer.

Jimmy Wargh berättar att han och Pavle Milosavljevic kommer att gå igenom spelarna ur fjolårets trupp på söndag och presentera sina visioner för vd Fredrik Haga i början av nästa vecka.

– Vi kommer inte att vara i kontakt med några spelare utifrån förrän vi har sorterat det egna laget. Vilka har vi möjlighet att ha kvar, är det någon som lämnar oss som vi skulle vilja ha kvar – svaren på de frågorna vill vi ha först. Efter det kollar vi vilka hål som återstår och som kräver att vi värvar utifrån.

Artikeln uppdaterad klockan 16.23 med Fredrik Hagas kommentar.
Artikeln uppdaterad med Jimmy Warghs kommentarer klockan 17.01.

Läs också