Hoppa till huvudinnehåll

Mexiko snart världens största lagliga marijuanamarknad – hoppet är att den illegala marknaden ska försvinna och våldet minska

"Nej till kriminalisering, ja till frihet".Senatorer firar lagen som ska tillåta marihuana. 19.11.2020
"Nej till kriminalisering, ja till frihet". Senatorer firar lagen som ska tillåta marihuana. 19.11.2020 "Nej till kriminalisering, ja till frihet".Senatorer firar lagen som ska tillåta marihuana. 19.11.2020 Bild: EPA-EFE/All Over Press Mexiko,Marihuana (film),cannabis

Senaten i Mexiko har med rösterna 82–18 godkänt ett förslag om att tillåta bruk av marijuana i rekreationssyfte.

Lagen måste godkännas också i underhuset vilket torde ske i december.

Om lagen går igenom blir Mexiko världens största lagliga marijuanamarknad.

Högsta domstolen fastslog år 2018 att marijuana för rekreation skulle tillåtas. Året innan blev marijuana tillåtet i medicinskt syfte.

Hoppet är att brottslighet och våld ska minska

Enligt senaten är målet att förbättra levnadsvillkoren i samhället och att bidra till att den illegala marknaden för marijuana begränsas.

Hoppet är att den organiserade brottsligheten, korruptionen och våldet ska kunna minskas den här vägen.

Enligt lagförslaget blir det tillåtet att inneha 28 gram marijuana, och att odla fyra cannabisplantor i sitt hem för eget bruk.

Vuxna personer ska få rätt att köpa en viss sorts marijuana. Den som är påverkad av marijuana får inte köra bil.

Barn får varken köpa, odla eller använda drogen.

Narkotikakartellerna farliga – illegal handel skördar tusentals liv

Reformen innebär en stor förändring i ett land där narkotikakartellernas våldsdåd länge har präglat vardagen.

Under de senaste åren har våldet skördat över 100 000 människoliv. Brottsligheten är intimt kopplad till den illegala narkotikahandeln.

Redan nu har marijuanaföretag visat intresse för den framtida mexikanska marknaden. Sådana företag finns bland annat i Kanada, Holland och USA.

En person röker marihuana i Guadalajara, Jalisco i Mexiko. Demonstration till stöd för lagförslaget om en legalisering av marihuana19.11.2020
En person röker marijuana i Guadalajara, Jalisco i Mexiko. Demonstration till stöd för lagförslaget om en legalisering av marijuana19.11.2020 En person röker marihuana i Guadalajara, Jalisco i Mexiko. Demonstration till stöd för lagförslaget om en legalisering av marihuana19.11.2020 Mexiko,Marihuana (film),cannabis

"Nej till kriminalisering - ja till frihet"

Reaktionerna på lagförslaget varierar. Här några exempel på kommentarer som nyhetsbyrån Reuters snappat upp:

"Vi bör alltid fråga oss om det medför något gott för landet eller inte. I det här fallet är det utan tvekan inte gott. Det är inte bra att det blir lättare tillgängligt för unga människor och barn."

"Nu är dagen här, efter två års hårt arbete i senaten. Vi kan få ett slut på hundra år av onödigt förbud. Det här innebär ökat välmående för hela nationen."

"Jag tror att det här är bra eftersom vi inte straffas. Vi har alltid blivit kallade brottslingar. Vi tycker ju om det, det är som att röka en cigarrett eller ta ett glas vin. Det är dumt att göra en planta olaglig."

Cannabis, hasch, marihuana

Cannabis är ett samlingsnamn för produkter som utvinns ur indisk hampa. Cannabis är vanebildande och klassas som narkotika.

Hasch är kådan från honplantans blommor som torkas till stora brunaktiga kakor.

Marijuana är torkade, smulade blommor och toppblad av plantan.

Vid rökning framkallar cannabis ett rus, man blir ”hög”. Exempel på bieffekter är försämrad koordination, hunger och försämrade minnesfunktioner.

Skadeverkningarna är främst av psykisk natur, till exempel ångestattacker, depressioner och initiativlöshet.

Källa: Nationalencyklopedin