Hoppa till huvudinnehåll

Skansen i Stockholm stänger för första gången på 129 år

Skansens entré inramad av juldekorerade träd. Arkivbild.
Skansen befinner sig i en extremt allvarlig ekonomisk situation och utomhusmuséet kämpar för sin överlevnad, säger vd John Brattmyhr. Skansens entré inramad av juldekorerade träd. Arkivbild. Bild: AFP / Lehtikuva Skansen,coronavirus,Stockholm

Skansens entré stänger fredag nästa vecka och populära Jul på Skansen ställs in. Utomhusmuseet vill ta sitt ansvar när Sverige skärper coronarestriktionerna.

I ett pressmeddelande skriver Skansen att man efter att statsminister Stefan Löfvens besked om skärpta restriktioner tidigare i veckan inte kan göra annat än att ta ansvar och stänga ned.

Skansens vd John Brattmyhr säger att beslutet känns svårt men rätt.

Skansen befinner sig i en svår ekonomisk situation och har tidigare valt att hålla öppet. Coronariskerna ansågs vara små i och med att Skansen är ett utomhusmuseum som dessutom begränsade besökarantalet och gjorde det säkert för gästerna.

- Men när vi nu ser att utvecklingen går åt fel håll så bedömer vi att vi bör stänga för att bidra till en minskad smittspridning säger Brattmyhr i pressmeddelandet.

Skansen finansieras till en fjärdedel av svenska staten.

Under pandemin har Skansen fått tillfälliga stödpaket men den ekonomiska situationen kommer att vara svår också på sikt anser museet.

Skansen hoppas kunna öppna igen i vår.

Läs också