Hoppa till huvudinnehåll

Statsminister Sanna Marin: Det finns utrymme att ytterligare skärpa åtgärderna i huvudstadsregionen

Kvinna i munskydd och vinröd klänning intervjuas framför en lampa. Kvinnan är statsminister Sanna Marin.
Sanna Marin uppmanar finländarna att inte slappna av även om läget är bättre än i många andra länder. Kvinna i munskydd och vinröd klänning intervjuas framför en lampa. Kvinnan är statsminister Sanna Marin. Bild: Lehtikuva Sanna Marin

Statsminister Sanna Marin välkomnar huvudstadsregionens beslut om skärpta coronaåtgärder, men tillägger att det hade funnits utrymme för skarpare beslut.

– Vi får se om åtgärderna är tillräckliga, sa Marin.

Marin sa att regeringen inte förbereder några nya riksomfattande coronabegränsningar även om huvudstadsregionen nu befinner sig i samhällsspridningsfasen.

Marin understryker att merparten av ansvaret för att bekämpa pandemin finns på lokal och regionalnivå och att viruset kommer att motarbetas med hjälp av de här befogenheterna.

– Det är bra att man i Nyland inför nya restriktioner. Vi får se om de är tillräckliga, sa hon.

– Det finns kanske utrymme att skärpa dem ytterligare. Men samtidigt måste vi lita på att de regionala myndigheterna har utvärderat situationen och tagit sina beslut med det som grund.

Marin tillade att regeringen förslagit att alla publikevenemang och all fritidsverksamhet för vuxna kan stoppas i regioner som befinner sig i samhällsspridningsfasen.

Statsministern understryker att modellen att motarbeta utbrott lokalt fungerat bra i till exempel Vasa sjukvårdsdistrikt.

Där lyckades myndigheterna vända smittkurvan genom de åtgärder som infördes i början av oktober. Nu befinner sig sjukvårdsdistriktet inte längre i samhällsspridningsfasen.

Marin sa att coronaläget i Finland är stabilare än i många andra länder, men att det inte betyder att finländarna nu kan slappna av.

– Vi kan inte tänka att allt är bra, förutsättningarna för en snabbare spridning finns också här, sa hon.

Källor: STT, Yle