Hoppa till huvudinnehåll

Trots stränga restriktioner: Sverige debatterar fortfarande nyttan med munskydd

På perrongen till tunnelbanan vid T-centralen är det så gott som ingen som bär munskydd.
Sverige har inga rekommendationer om munskydd i kollektivtrafiken, så på tunnelbaneperrongen vid T-centralen är det så gott som ingen som bär munskydd. Bilden är över en vecka gammal, innan meddelandet om strängare restriktioner kom. På perrongen till tunnelbanan vid T-centralen är det så gott som ingen som bär munskydd. Bild: EPA-EFE/All Over Press Stockholm,T-Centralen

Munskyddsfrågan har blossat upp i Sverige igen efter flera olika rapporter och uttalanden för och emot dem. Folkhälsomyndigheten utesluter inte dem helt, men understryker att viktigare än något annat är att hålla avstånd.

– Användningen av munskydd är en omdiskuterad fråga, det är ett kunskapsläge som hela tiden ökar. I Sverige strävar vi efter att man ska använda avstånd som verktyg nummer ett, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

På Folkhälsomyndighetens pressträff på torsdag får hon svara på den ena efter den andra frågan om munskydd. Frågan har skapat rubriker under hela veckan efter en rad olika uttalanden och rapporter, och framför allt efter beskedet om skarpare restriktioner där munskydden lyser med sin frånvaro.

Det viktiga är att hålla avstånd, undvika stora grupper, inte vistas i små trånga rum många personer tillsammans

Det var i måndags under en virtuell presskonferens som WHO poängterade för Sverige att munskydd är att rekommendera.

Karin Tegmark Wisell säger ändå att Folkhälsomyndighetens rekommendation inte skiljer sig väsentligt från WHO:s:

– Både WHO och europeiska smittskyddsmyndigheten rekommenderar munskydd som ett komplement när man inte kan hålla avstånd. Det är det vi trycker på, säger hon och påminner att en rapport hos Folkhälsomyndigheten i augusti konstaterade att munskydd kan vara ett komplement i något skede.

Karin Tegmark Wisell vid podiet på en pressträff.
Karin Tegmark Wisell är överläkare och avdelningschef på Folkhälsomyndigheten. Karin Tegmark Wisell vid podiet på en pressträff. Bild: EPA-EFE/All Over Press Sverige,Folkhälsomyndigheten,Karin Tegmark Wisell

– Det är inte så att vi inte ser att munskydd inte kan ha effekt i vissa situationer men här gäller det att hitta de situationer där det gör skillnad. Där är vi inte överens med andra som höjer sina röster.

Ny dansk studie: Munskydd skyddar knappast bäraren

På onsdag trappades diskussionen upp ytterligare när en stor dansk studie med tusentals deltagare visade att munskydd har låg effekt för den som bär dem.

Danska studien: 1,8% av de med munskydd smittades, mot 2,1% av de som var utan

En munskyddsstudie med 6000 deltagare i Danmark i våras har publicerats den här veckan.

Enligt den har munskydd väldigt låg effekt när det gäller att skydda själva bäraren av muns

När studien gjordes i april och maj fanns det ännu inga munskyddskrav i Danmark. Hälften av deltagarna i studien skulle bära munskydd när de rörde sig ute i samhället, tre timmar om dagen. Den andra hälften skulle inte använda munskydd alls.

Enligt studien var det 1,8 procent av munskyddsbärarna som smittades av coronaviruset. Andelen smittade hos dem som inte bar munskydd var bara lite högre: 2,1 procent.

Studien mätte inte om munskydd på en smittad person kan minska smittspridningen.

Mera information om studien finns till exempel hos SR i Vetenskapsradios coronaspecial.

Studien fick mycket uppmärksamhet i Sverige. Men redan nästa dag kom nästa rapport: i går gick Kungliga vetenskapsakademien i Sverige ut med en rekommendation om att allmänheten borde använda munskydd inomhus i allmänna lokaler.

En tom tunnelbanevagn med skylt som uppmanar att hålla avstånd.
Viktigare än munskydd är att se till att folk kan hålla avstånd till varandra, menar Folkhälsomyndigheten. En tom tunnelbanevagn med skylt som uppmanar att hålla avstånd. Bild: EPA-EFE/All Over Press Stockholm,coronavirus

– Vi lever just nu i en väldigt dramatisk situation där smittspridningen ökar, och då måste man ta till alla verktyg man kan, säger ordföranden för Kungliga Vetenskapsakademiens expertgrupp om covid-19 Staffan Normark till Sveriges Radio.

Debatten har gått het. Flera av dem som inte förespråkar munskydd påpekar att smittspridningen i höst ökade kraftigt i flera länder som redan en tid hade haft starka munskyddsrekommendationer eller till och med munskyddstvång.

"Det finns en delad mening kring när de har bäst effekt"

Folkhälsomyndigheten är framför allt orolig att munskydd kan leda till att det inte vidtas tillräckliga åtgärder för att hålla avstånd. Men helt uteslutna är munskydden inte i Sverige.

Om de skärpta åtgärder som vidtagits nu inte har önskad effekt är det inte omöjligt att Sverige inför munskyddsrekommendationer i någon form. Till exempel i Norge gäller munskyddsrekommendationen kollektivtrafiken i huvudstaden.

– Det finns en delad mening kring när munskydd ska användas och när de har bäst effekt och vi anser inte vi är ensamma kring det, det finns olika synpunkter och meningar, säger Tegmark Wisell.

Vi bevakar hela tiden det som publiceras

– Men vi fortsätter jobba aktivt med frågan och bevakar hela tiden det som publiceras, också i relation till hur smittspridningen ser ut.

När Karin Tegmark Wisell på torsdagens presskonferensen får frågan om hur en del länder nu lyckats få ner sin spridning säger hon att de dragit i bromsen, vilket Sverige också gör. Och då är det avståndet som är det allra viktigaste.

– Om det så är via lagstiftning, utegångsförbud, eller mjukare linjer: Det viktiga är att hålla avstånd, undvika stora grupper, inte vistas i små trånga rum många personer tillsammans.

Artikeln har uppdaterats så att det framgår att Staffan Normark är ordförande för Kungliga Vetenskapsakademiens expertgrupp om covid-19, inte ordförande för Kungliga Vetenskapsakademien.