Hoppa till huvudinnehåll

Yle svarar: Tydlig skillnad mellan Vega och X3M, inte minst vad gäller musiken

På blå bakgrund en vit ruta med texten Yle svarar.
På blå bakgrund en vit ruta med texten Yle svarar. Yle

Vi publicerar skriverier, svar och rättelser som Yle skickat till tidningar. Det här svaret har skickats till Hufvudstadsbladet 20.11.2020.

Mats Karlsson undrar i Hbl (15.11.2020) hur musiken på Yle Vega och Yle X3M väljs, och han anser att kanalerna låter väldigt lika.

Det finns tydliga skillnader i programprofilerna för Yle Vega och Yle X3M, inte minst vad gäller den musik som spelas. Musiken väljs av ett musikråd och det övergripande ansvaret för kanalernas musikprofiler ligger hos musikchefen. Musikrådet tar i beaktande ett flertal olika aspekter när ny musik väljs till kanalerna.

Yle X3M, som riktar sig till 15-35-åringar, prioriterar ny musik och musik som är relevant för målgruppen. Musiken består av finlandssvenska, nordiska och internationella artister, och vi vill erbjuda målgruppen ett mångsidigt alternativ till de kommersiella kanalerna. För att möta de unga lyssnarnas användarbehov spelar vi betydligt mer musik på Yle X3M än på Yle Vega.

På Yle Vega, vars målgrupp är 35 år och äldre, spelas såväl ny musik som äldre musik från sju årtionden. Musiken är finlandssvensk, nordisk och internationell och vi strävar ständigt efter genrebredd för att kunna erbjuda våra lyssnare en så mångfacetterad musikpalett som möjligt. Vi har på senare tid medvetet valt att öka mängden finlandssvensk musik, och andelen finlandssvenska låtar utgör numera cirka 20 procent av låtarna på kanalen.

Utöver musiken som spelas i Yle Vegas flödesprogram erbjuder vi också en hel del specialmusikprogram som ytterligare bidrar till Yle Vegas breda musikutbud, bland annat Den klassiska kvällen, Kaffekvarnen, Grönroos garage, Vegatoppen samt Lux med DJ Bunuel.

Mikaela Sonck
Mediechef, Svenska Yle