Hoppa till huvudinnehåll

17-åriga Rosa Pohjolainen nära jätteskräll i Levi – tappade allt strax före mållinjen: ”Ett dumt misstag då benen blev trötta”

Inledningsvis låg Rosa Pohjolainen bara hundradelssekunder bakom täten i det första åket i damernas slalompremiär i Levi. Men med några portar kvar åkte hon ut. I morgon kör jag för fullt, säger hon till Yle.

Yle Sportens expert Marcus Sandell hade rankat Rosa Pohjolainen som en av dem som kunde på bjuda på blåvita fyrverkerier i Levi på lördagen – och verkade inte direkt ha fel. 17-åringen inledde sitt första åk makalöst bra.

Efter den första mellantiden var hon endast fem hundradelssekunder efter ledande Petra Vlhova. Den nästa mellantiden hade hon inte bara hållit samma fart – utan dessutom kapat av två hundradelssekunder av försprånget.

– Framåt, framåt! skrek Sandell i sändningen och verkade inte kunna hålla sig i stolen.

Den tredje mellantiden var sämre – 1,61 sekunder efter ettan Vlhova – men Pohjalainen hade ändå känn på en plats i det andra åket med klar marginal. Men i de allra sista portarna åkte hon ut.

Se video på åket genom att klicka på artikelns huvudbild!

– Fantastiskt och fint, men synd. Hon hade säkert i tankarna att hon kommer att klara det och tappade lite koncentrationen. Hon åkte modigt och sådant hör till, säger Sandell.

"Hade inte väntat mig det här"

Enligt Pohjolainen var det benen som inte hängde med i slutet.

– Den första delen gick helt bra. Men i branten gjorde jag några misstag. Farten fanns åtminstone där. I slutet blev det ett dumt misstag då benen blev trötta, säger hon i Yles intervju.

– Då vi gick igenom banan så sa många åt mig att jag ska vara noggrann där. Men ung som jag är körde jag på för fullt istället. Det kan man inte rå på, fortsätter hon.

Sin nästa chans att visa upp sig får Pohjolainen redan i morgon med en andra slalomtävling i Levi.

– Jag hade inte väntat mig att hålla så här bra fart. I morse följde jag med hur toppåkarna körde. Jag hade aldrig väntat mig att vara så nära dem. Jag kör för fullt i morgon, säger hon självsäkert.

Vlhova slog Shiffrin: "Inte lika aggressiv som vanligt"

Petra Vlhova såg till att fixa segern i tävlingen, trots ett snäppet sämre åk i den andra omgången. Mikaela Shiffrin slutade tvåa några tiondelssekunder efter slovakiskan.

I det andra åket var Vlhova bara tre hundradelssekunder snabbare än Shiffrin efter att ha varit 0,15 sekunder snabbare i det första åket.

– Det var i starten som Shiffrin tappade segern. I branten var hon inte heller lika aggressiv som vanligt, summerar Sandell amerikanskans åk.

Riikka Honkanen var bästa finländare i sammandraget, men lyckades inte heller ta sig till den andra omgången. Hon slutade på 43:e plats med 3,14 sekunder upp till täten och drygt nio tiondelssekunder upp till 30:e plats.

Julia Toiviainen slutade i sin tur på 50:e plats och Kia-Emilia Hakala kom 52:a.

Resultat:

1. Petra Vlhova SVK 1.50,11
2. Mikaela Shiffrin USA +0,18
3. Katharina Liensberger AUT +0,57
4. Wendy Holdener SUI +1,35
5. Michelle Gisin SUI +1,41
6. Laurence St-Germain CAN +1,42
7. Katharina Truppe AUT +1,77
8. Chiara Mair AUT +2,04
9. Melanie Meillard SUI +2,10
10. Katharina Huber AUT +2,25
---
43. Riikka Honkanen FIN
50. Julia Toiviainen FIN
52. Kia-Emilia Hakala FIN
Rosa Pohjolainen FIN DNF