Hoppa till huvudinnehåll

Fem coronarelaterade dödsfall vid äldreboende i Sodankylä

En sjukskötare håller i ett coronavirustest.
Sodankylä har lyckats få ner coronaspridningen med hjälp av att testa folk regelbundet. En sjukskötare håller i ett coronavirustest. Bild: Sami Takkinen / Yle coronavirus,Coronatestning

Under veckan har fem personer vid ett äldreboende i Sodankylä avlidit på grund av covid-19. Personerna som dött bodde på avdelningen Nutukas vid en serviceboendeenhet för äldre, rapporterar Yle Uutiset.

– Det här är en väldigt sorglig nyhet. De som har avlidit hörde till en riskgrupp, de var gamla och de hade bakomliggande sjukdomar, säger infektionsöverläkare Markku Broas vid Lapplands centralsjukhus.

Coronaviruset har spridits på två avdelningar på servicehemmet Nutukas under de senaste veckorna.

– Nu sörjer kommunen och Nutukas de personer som dött i covid-19. Sodankyläs kommun förmedlar sitt varmaste deltagande i de anhörigas sorg, uppges i ett pressmeddelande från Sodankyläs kommun.

Elva boende vid Nutukas har insjuknat. Tio personer som jobbar på boendet har bekräftats vara smittade.

Regelbundna tester

Personalen och personerna som bor på Nutukas har testats regelbundet för coronaviruset. Under de två senaste masstestningarna har inga nya coronavirusfall konstaterats under den här veckan. Sammanlagt har 56 coronafall konstaterats i Sodankylä och virusspridningen har lugnat ner sig på orten.

Två masstestningar ska ännu äga rum på måndag (23.11) och på onsdag (25.11) nästa vecka. Tack vare regelbundna testningar har man snabbt lyckats identifiera coronasmittorna i Sodankylä och även identifierat insjuknade som inte har uppvisat symptom.

Markku Broas säger att Sodankylä är ett sorgligt exempel på hur viktigt det är att följa coronarekommendationerna.

– Vi måste alla komma ihåg att följa säkerhetsinstruktionerna som gäller coronaviruset, säger han.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel "Hoivayksikössä Sodankylässä viisi koronaan liittyvää kuolemaa" skriven av Kimmo Hiltula. Översättningen gjordes av Saga Mannila.