Hoppa till huvudinnehåll

Minister Kiuru: Coronabekämpningen kan inte fortsätta så att vi har tusen nya fall i Nyland per vecka

Krista Kiuru besökte Yles Morgonettan 21 november 2020.
Krista Kiuru besökte Yles Morgonettan 21 november 2020. Bild: Silja Viitala / Yle Krista Kiuru,november,2020,Yle,Ylen aamu,Helsingfors,ministrar

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) säger att åtgärderna mot coronaviruset måste vara så effektiva att de ger resultat. Det är ändå inte aktuellt att ta i bruk beredskapslagen sa Kiuru i Yles program Morgonettan.

Tusen fall av coronasmitta i veckan i Nyland är för mycket, säger Kiuru.

– Om antalet fall är tusen i Nyland på en vecka har Finland inte råd att fortsätta hantera epidemin på det här sättet.

Kommunerna i huvudstadsregionen har gått från vad som kallas accelerationsfas till den allvarligaste fasen; samhällsspridning.

Lasse Lehtonen, diagnostikdirektör vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS bekräftade detta i torsdags.

– I höstas kom vi överens om att siffrorna ska hållas mellan basnivå och accelerationsfas. När vi råkar in i accelerationsfasen tar vi oss snabbt tillbaka med kraftiga åtgärder så att smittan fås bort, säger Kiuru.

Nöjd med restriktioner

Kiuru är nöjd med de nya restriktioner för huvudstadsregionen och Nyland som har slagits fast för till exempel tillställningar med publik och för olika hobbyer.

Än är det inte läge att överväga om statsmakten bör ta kommandot genom beredskapslagen.

– Det är ingen idé att spekulera vad vi gör om läget blir värre. Vi har kommit överens att vi tillämpar normal lagstiftning under hösten, det vill säga de regionala myndigheterna innehar beslutanderätten.

Kiuru betonar ändå att åtgärderna måste ge resultat.

– Takten måste vara sådan att vi ser resultat, ur en nationell synvinkel är det staten som har det slutliga ansvaret.

Statsminister Sanna Marin välkomnade i går huvudstadsregionens beslut om skärpta coronaåtgärder, men sa att det hade funnits utrymme för skarpare beslut.

Lehtonen: Kraftigare åtgärder kan behövas

HUS diagnostikdirektör Lasse Lehtonen säger för sin del i dag till Iltalehtiatt coronaläget borde förbättras inom en eller en och en halv vecka, om man vill förhindra kraftiga åtgärder i huvudstadsregionen.

Coronaviruset förekommer så rikligt främst i Vanda och Helsingfors att smittan kan komma varifrån som helst. Risken är att de nya restriktionerna inte biter.

– Att begränsa hobbyer och olika tillställningar inverkar i någon mån, men det är fara värt att det inte räcker. Det är ingalunda säkert att de här åtgärderna är nog, säger Lehtonen.

Lasse Lehtonen, direktör för diagnostiken, HUS
Lasse Lehtonen, diagnostikdirektör vid HUS, räknar med att kraftigare åtgärder mot coronaviruset kan behövas. Lasse Lehtonen, direktör för diagnostiken, HUS Bild: Markku Pitkänen / YLE sjukhus

Källa: Yle Uutiset, Iltalehti