Hoppa till huvudinnehåll

Twitter kommer att överlämna presidentkontot till Joe Biden – oavsett om Trump har erkänt sig besegrad eller inte

USA-presidentens officiella Twitter-konto har för närvarande nästan 33 miljoner följare. På den här arkivbilden syns Twitters logo i New York-börsen i november 2013.
USA-presidentens officiella Twitter-konto har för närvarande nästan 33 miljoner följare. På den här arkivbilden syns Twitters logo i New York-börsen i november 2013. USA-presidentens officiella Twitter-konto har för närvarande nästan 33 miljoner följare. På den här arkivbilden syns Twitters logo i New York-börsen i november 2013. Bild: AFP / Lehtikuva Twitter

Den amerikanska presidentens officiella Twitterkonto kommer att överlämnas till Joe Biden den 20 januari, oavsett om Trump har erkänt sig besegrad eller inte. Men det kanske inte får så stor betydelse eftersom Trumps personliga konto har betydligt fler följare.

– Twitter förbereder sig aktivt för att stödja övergången av Vita Husets institutionella konton den 20 januari 2021, skriver talespersonen Nick Pacilio i ett mejl till webbtidningen Politico.

I samma stund som Joe Biden installeras som USA:s nye president den 20 januari, kommer alltså @POTUS-kontot att automatiskt byta innehavare.

Det samma gäller exempelvis Vita husets officiella Twitterkonto @whitehouse, vicepresidentens konto @VP och @FLOTUS som tillhör USA:s första dam.

Alla de existerande meddelandena på de här kontona kommer att arkiveras före överlämningen.

Det här kommer alltså att ske oavsett om Donald Trump då har erkänt Bidens valseger eller inte, lovar Twitter.

Åtminstone hittills har Joe Biden inte använt Twitter alls i samma grad som Trump.

Trumps personliga konto har fler följare

Trump är en flitig användare av Twitter. Det är där han har offentliggjort många av sina planer, initiativ och beslut. Han har ibland anklagats för att styra genom Twitter.

I själva verket använder Trump sitt personliga Twitterkonto @realDonaldTrump ännu mer än det officiella presidentkontot.

Hans personliga konto har också betydligt fler följare än @POTUS. @realDonaldTrump har nu 88,9 miljoner följare, medan det officiella presidentkontot följs av 32,8 miljoner Twitteranvändare.

Vad gäller Trumps genomslagskraft behöver det alltså inte få särskilt stor betydelse att Biden tar över det officiella kontot.

@realDonaldTrump förlorar en del av sitt skydd

Men det som ändå kan få betydelse är att Trumps personliga Twitterkonto förlorar en del av det skydd det har så länge Twitter klassar honom som en "världsledare".

Under senare tid har Twitter försett flera av Trumps meddelanden med varningstexter.

Hoppa över Twitterpostning

Exempelvis under fredagen försågs de flesta av Trumps Twitterinlägg med varningstexter, eftersom de handlade om påstått valfusk. Twitter påpekar då ofta att Trumps påståenden är ifrågasatta eller omstridda.

Ibland har Twitter lagt in ett påpekande om att Trumps inlägg är direkt vilseledande eller att de strider mot nätverkstjänstens förbud mot våldsförhärligande innehåll.

Exempelvis i slutet av maj försågs Trumps Twitterinlägg med en text om att det var våldsförhärligande, men ändå av allmänt intresse. I det inlägget lät Trump förstå att demonstranter mot polisvåld kunde bli skjutna.
Exempelvis i slutet av maj försågs Trumps Twitterinlägg med en text om att det var våldsförhärligande, men ändå av allmänt intresse. I det inlägget lät Trump förstå att demonstranter mot polisvåld kunde bli skjutna. Exempelvis i slutet av maj försågs Trumps Twitterinlägg med en text om att det var våldsförhärligande, men ändå av allmänt intresse. I det inlägget lät Trump förstå att demonstranter mot polisvåld kunde bli skjutna. Bild: EPA-EFE/SHAWN THEW Donald Trump,Twitter

Ändå har Trumps inlägg i allmänhet publicerats, med hänvisning till att de kan vara av allmänt intresse på grund av Trumps position.

Då han förlorar sin position som USA:s president kan Twitter alltså komma att dölja fler av hans inlägg.

Källor: Politico, AFP

Lyssna på USA och Trump - mot valet 2020 - om hur Trump kastar sin skugga över amerikansk politik fortfarande

Läs också