Hoppa till huvudinnehåll

Vasa bjöd på julöppning i novemberslask – men mer kommers i centrum än på länge: "Jag har redan köpt alla julklappar här i stan"

Två kvinnor med munskydd står utanför ingång till köpcentrum.
Det är viktigt för Jenni Paananen och Linda Wevar att butikerna i Vasa överlever den tuffa coronatiden. Wevar har redan köpt alla julklappar i centrum och Paananen planerar göra detsamma. Två kvinnor med munskydd står utanför ingång till köpcentrum. Bild: Yle/Moa Mattfolk Munskydd,köpcentra,Vasa,Rewell Center,Linda Wevar

En hel del Vasabor trotsade vädret som bjöd på snöblandat regn och kylig vind och sökte sig till centrum för stadens julöppning på lördagen. Många är trötta på det tuffa coronaläget men ömmar för stadens handelsmän och väljer att shoppa lokalt.

– Vi kom egentligen hit för att gå på brunch, men nu tittar vi oss omkring här i centrum och går i butiker, säger Linda Wevar.

Hon och väninnan Jenni Paananen bär båda munskydd och medger att coronaepidemin påverkar deras vardag rätt mycket.

– Jag har inte rört mig på stan på länge, så nu känns det verkligen trevligt att se lite folk, säger Paananen.

Julbelysning och prydnader inne i köpcentrum.
Nu är staden full av pynt och ljus. Julbelysning och prydnader inne i köpcentrum. Bild: Yle/Moa Mattfolk julprydnader,julbelysning,Rewell Center,jul,Vasa

Och det känns ovanligt livligt i centrum under den dryga timme som Yle Österbotten ser sig omkring. Både inne i butikerna och på torget rör sig många människor, efter åtskilliga veckor av rätt tuffa coronarestriktioner som fått de flesta att stanna hemma.

Jonne Korpela säljer delikatesser på torget och är nöjd med uppslutningen.

- Det har varit helt okej idag fast vi har lite dåligt väder.

Kvinna och Man står tillsammans i matförsäljningsvagn på torget.
Jonne Korpela säljer delikatesser på torget. Inne i vagnen är det lätt att hålla sig varm. Kvinna och Man står tillsammans i matförsäljningsvagn på torget. Bild: Yle/Moa Mattfolk torghandel,Vasa,handelsmän,Österbotten

– Jag skulle säga att det är som det normalt brukar vara när det ordnas den här typen av evenemang här på torget, säger Korpela.

Vill understöda centrumhandeln och egna köpmän

Linda Wevar och Jenni Paananen säger båda att det för dem är viktigt att stöda handeln i centrum.

– Jag har faktiskt redan köpt alla julklappar här i stan, säger Wevar.

Varför är det viktigt för dig att handla här?

– För att butikerna här ska överleva. Jag vill inte handla på nätet, utan stöda stadens egna köpmän.

Jenni Paananen kommer också hon att shoppa lokalt.

– Jag tänker också handla här på stan, man vill ju att de som driver butiker i stan ska överleva coronan.

Liknande tankegångar har Lena Sahlström och Paul Wilkinson.

– Vi kom här förbi torget efter att ha hittat lite julgrejer i saluhallen. Igår köpte vi de första julklapparna, också dem köpte vi lokalt, säger Sahlström.

Kvinna och man med munskydd tittar in i kameran. I bakgrunden Vasa torg.
Lena Sahlström och Paul Wilkinson tänker köpa sina julklappar lokalt i Vasa. Kvinna och man med munskydd tittar in i kameran. I bakgrunden Vasa torg. Bild: Yle/Moa Mattfolk Vasa,torghandel,Centrumhandel,Paul Wilkinson

Hon har lagt märke till att det varit mycket stilla på stan under en stor del av hösten och bekymrar sig för vart epidemin ska leda.

– Det är jättetråkigt att det inte är samma kommers som vanligt, därför tycker jag också nu att det är viktigt att stöda den här julöppningen och handeln.

– Det är ju inget centrum om här inte finns butiker, tillägger Wilkinson.

I bakgrunden hörs ljudet av barn som köar för att åka i karusellen på torget. Till mångas lycka ha inte all snö regnat bort utan skyfflats ihop till en hög man kan klättra på. Och granens ljus är tända. Kanske det ska bli jul, trots allt?

– Det kommer att bli en jul som man aldrig glömmer, hela det här året har ju varit exceptionellt, säger Lena Sahlström.

Traditionellt hantverk, tomte i granris, säljs på Vasa torg.
Julpynt ska det vara! Traditionellt hantverk, tomte i granris, säljs på Vasa torg. Bild: Yle/Moa Mattfolk Julpynt,jul,torghandel,Vasa

Linda Wevar och Jenni Paananen tror detsamma.

– Jag är hemma från Åbo, men på grund av coronaläget kan jag inte åka dit och fira jul i år. Julen är ju en fest med familjen och det skulle vara viktigt att få vara med familjen, särskilt efter en så lång tid utan att kunna träffas. Vi får hoppas att det är slut med den här epidemin snart, säger Paananen lite sorgset.

Wevar tänker fira med sin familj och hoppas att det ska kännas ungefär som vanligt.

– Jag tror att epidemin inte ändrar mina jultraditioner så mycket. Jag kommer nog att åka hem till Karleby som vanligt.

Julgran med belysning står på Vasa torg.
Julgranen på Vasa torg har fått sin belysning. Julgran med belysning står på Vasa torg. Bild: Yle/Moa Mattfolk julgranar,Vasa,Österbotten

I år pågår julöppningen i Vasa stad i två dagar, på söndag är julmarknaden på torget öppen klockan 10–16.