Hoppa till huvudinnehåll

VIFK åkte på storsmäll och får hoppas på ett mirakel i ligakvalet: ”Vi måste vara ärliga – kommer knappast att stiga längre”

Fanny Forss i farten för VIFK.
Fanny Forss (arkivbild). Fanny Forss i farten för VIFK. Bild: Elmeri Elo / All Over Press Vasa IFK,fanny forss

0–6 på hemmaplan – och ligadrömmen är praktiskt taget begravd för Vasa IFK:s damer. Det är ett orättvist resultat, säger tränaren Kris Huckstepp till Yle Sporten – men medger också att sex mål på bortaplan kan vara utopi.

Kvalet till Nationella ligan körde igång på lördagen i Vasa där tabelltvåan i division 1, Vasa IFK, stod värd för nästjumbon i ligan, JyPK.

Efter en svänging inledning på matchen var det gästerna som fixade fram en straff redan i den tionde spelminuten – och Jasmin Miettinen satte in ledningsmålet från elva meter.

VIFK fick kort därefter en egen straff då Adelina Ragnäs kapades i straffområdet, men Pauliina Tähtinen räddade Fanny Forss försök från straffpunkten.

En halvtimme in i matchen kom 2–0-målet i form av Riikka Lilja – och bara fem minuter senare fick JyPK ytterligare en straff. Tiia Tiainen fick förvalta den och pangade säkert in bollen i det vänstra nedre hörnet.

– Där avgjordes matchen, summerar VIFK-tränaren Kris Huckstepp efteråt för Yle Sporten.

– Det är en enorm besvikelse. De förvaltade sina straffar, medan vi missade vår. Efter 3–0-målet var det svårt för oss att komma tillbaka in i matchen, fortsätter han.

Kritiserar domaren

JyPK satte ännu in tre bollar under den andra halvleken och knep således segern med 6–0.

– Det var tårar och frustration i omklädningsrummet, berättar Huckstepp.

Huckstepp kallar resultatet orättvist med tanke på matchbilden. Han kritiserar också domarteamet med Lina Lehtovaara i spetsen för att ha dömt för lätta straffar.

– I matcher med så mycket på spel som i den här så tycker jag att de borde ha en mer tillåtande linje. Men vi fick också en straff och lyckades inte förvalta den. Det är väldigt talande för matchbilden. Allt gick deras väg medan inget tycktes fungera för oss, säger Huckstepp.

Kris Huckstepp.
Kris Huckstepp (arkivbild). Kris Huckstepp. Bild: Elmeri Elo / All Over Press Vasa IFK,kris huckstepp

Resultatet innebär i praktiken att VIFK måste vinna med sex mål på bortaplan nästa veckas lördag för att ens ta matchen till förlängning. Det kan vara för mycket begärt, medger också Huckstepp.

– Vi måste vara ärliga – en sjumålsseger på bortaplan är en tuff utmaning. Men vi kommer att samla oss och vi går in för att vinna matchen. Kommer det att räcka för att ta ligaplatsen? Knappast. Men vi vill falla med hedern i behåll, säger han.

Läs också