Hoppa till huvudinnehåll

Borgå Akilles fick en panginledning på bandysäsongen – chefstränaren kritiserar motståndarna efter krossen: ”Fullt möjligt att någon hade skadat sig”

Joakim Nordström i närkamp med en HIFK-spelare.
Joakim Nordströms Akilles har inlett säsongen med två segrar. Arkivbild. Joakim Nordström i närkamp med en HIFK-spelare. Bild: Tomi Hänninen / Yle Borgå Akilles,joakim nordström

Två matcher, två segrar och 17–3 (!) i målskillnad. De regerande finska mästarna Borgå Akilles fick en smakstart på bandysäsongen 2020/21. Men dagens motståndare WP-35 får kritik av Jari Hyttinen. De visste att de är sämre än oss, säger han till Yle Sporten.

Inför veckoslutets säsongspremiär var beskedet från Akilles solklart: det finns ingen ”guldkrabbis” i Borgå.

På isen visade de regerande mästarna att de visste vad de snackade om. I lördagens premiär föll OLS med 7–2 på bortais.

– Det snöade väldigt mycket, så man kan inte riktigt säga att det var en riktig bandymatch. Men vi kämpade på och avgjorde under den andra halvleken, summerar chefstränaren Jari Hyttinen för Yle Sporten på söndagen.

Då Yle Sporten når Hyttinen per telefon håller laget på att ta sig hem från Varkaus. Dagens match mot lokala WP-35 slutade i en klar 10–1-seger.

Det egna lagets insats lämnade inte mycket att önska – men Hyttinen kan inte säga det samma om motståndarna. På Twitter skrev Hyttinen efter matchen att det blev en ”djungel av klubbor” på isen.

– Jag tror att WP på förhand visste att de är ganska mycket sämre än oss och försökte därför spela ett tufft försvarsspel. Men det lyckades de inte med utan istället avgör vi ganska snabbt och är överlägsna hela matchen, säger han bestämt.

Blev det alltså fula tag på isen?

– Det kan man säga. Det var fullt möjligt att någon hade skadat sig och jag är väldigt glad för att det inte gick så.

Största utmaningen: att komma igång med träningarna på stor is

Premiärhelgens saldo får som sagt två tummar upp av Hyttinen.

– Vi visste ju att vi är bättre än både OLS och WP, men med tanke på att vi inte kunnat träna på stor is så är det en mätare för att vi är i bra form, säger tränaren.

Det finns nämligen inte en stor is att träna på i Borgå för tillfället och faktum är att Akilles inte ännu har bokat in ett träningspass i rink heller den kommande veckan. Men sådana skulle behövas.

Nästa veckoslut ställs Akilles nämligen mot ett tufft motstånd – topptippade Veiterä.

– Jag tycker själv att vi är det bästa laget i serien och det måste jag tycka med tanke på det lag som vi har. Det är förstås viktigt att spela bra mot dem, men det skulle vara viktigare att kunna börja träna på stor is så att vi kan toppa formen då det gäller, alltså i slutet av februari och början av mars.

– Förhoppningsvis löser vi det snabbt. Annars blir det svårt, säger Hyttinen.

Spelmässigt gäller det att framför allt slipa på strukturen i anfallsspelet.

– Men vi jobbar hårt och det är jag nöjd med, säger tränaren.