Hoppa till huvudinnehåll

Grundstötta Viking Grace anlände till Åbo

Viking Grace vid hamnen i Mariehamn 22.11.2020.
Grundstötta Viking Grace vid hamnen i Mariehamn under söndagen. Viking Grace vid hamnen i Mariehamn 22.11.2020. Bild: Markku Sandell / Yle M/S Viking Grace,november,2020,grundstötning,Mariehamn,Åland,Viking Line

Viking Grace, som körde på grund nära hamnen i Mariehamn på lördagen, bogserades till hamnen i Mariehamn tidigt på söndagsmorgonen och evakueringen inleddes vid niotiden. Under dagen körde fartyget till Åbo för egen maskin.

Viking Grace drogs flott från grundet utanför Mariehamn och anlände till kajplatsen klockan 03.40.

De 331 passagerarna och 98 besättningsmännen sov ombord på fartyget. De väcktes klockan sex på söndagsmorgonen och fick då information om evakueringen.

De första passagerarna tog sig ut ur fartyget några minuter efter nio på morgonen.

Grace ersätts av M/S Gabriella på måndag

Efter att passagerarna registrerats i terminalen fick de återvända till fartyget för att vänta på vidaretransport.

De som ska bli kvar på Åland fick lämna terminalen och ta sig vidare.

De cirka 260 passagerare som skulle till Åbo fick åka med Grace. Myndigheterna gav tillåtelse för fartyget att för egen maskin köra till Åbo då ingen säkerhetsrisk råder, meddelar Viking Line i ett pressmeddelande.

Vid tvåtiden på eftermiddagen kom besked att Grace startat mot Åbo och lite före klockan åtta på söndagskvällen uppgavs att Viking Grace var framme i Åbo.

Grace åtföljdes av bogseraren Zeus.

– Dykare undersökte fartyget i morse på nytt och enligt myndigheterna är skeppet säkert för resenärerna, säger rederiets informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström till Yle Uutiset.

De passagerare som skulle till Stockholm åkte med fartyget M/S Amorella på söndagseftermiddagen. Från och med måndag ersätts Grace av M/S Gabriella från Åbo.

Evakuering av passagerare i terminalen i Mariehamn efter att Viking Grace gått på grund.
Bild från terminalen i Mariehamn på söndagsmorgonen. Evakuering av passagerare i terminalen i Mariehamn efter att Viking Grace gått på grund. Bild: Markku Sandell / Yle M/S Viking Grace,november,2020,grundstötning,Mariehamn,Åland,Viking Line

Emil Söderlund är en av passagerarna som varit ombord på fartyget. Han säger till Ålands radio att evakueringen sköts fram med jämna mellanrum i morse.

– Klockan sex sade de att evakueringen sker klockan sju. Klockan sju sade de klockan åtta, men nu är vi ute, sade han vid 9.30-tiden.

Enligt Johanna Boijer-Svahnström var bogseringen av fartyget lyckad. Beslutet att flytta Grace fattades på natten då bogserbåtarna var på plats, säger hon till nyhetsbyrån STT.

Grace kommer att föras till Åbo reparationsvarv för inspektion och eventuella reparationer. Hon flyttas sannolikt till reparationsvarvet i Nådendal på tisdag.

Vad har hänt?

Enligt Viking Lines vd Jan Hanses drev fartyget upp på stranden mellan Fiskehamnen och terminalen i Mariehamn på grund av den hårda vinden.

Enligt de uppgifter rederiet har nu har inga skador uppkommit på skrovet, säger Hanses till Svenska Yle.

– Tydligen var det så att en kraftig vindby gjorde att hon drev upp mot land på ett sätt som man inte kunde hantera i den situationen.

Dykare har undersökt fartygets skrov och enligt Johanna Boijer-Svahnström har inga läckor upptäckts.

Grundstötningen skedde klockan 14.10 på lördagseftermiddagen. Enligt sjöbevakningen körde Grace nära stranden litet söder om hamnen i Mariehamn.

Enligt Yles meteorolog Joonas Koskela hade vindbyarna en styrka på 26–27 meter i sekunden vid tiden för grundstötningen.

Otkes inledde preliminär utredning

Olycksutredningscentralen har fått en anmälan om grundstötningen och utreder nu preliminärt om det finns skäl för närmare granskning av olyckan.

Enligt Otkes chef Veli-Pekka Nurmi kommer man under nästa vecka att reda ut händelseförloppet och därefter ta beslut om en egentlig utredning ska inledas.

Karta över plasten där Viking Grace stötte på grund.
Här skedde grundstötningen. Karta över plasten där Viking Grace stötte på grund. Bild: Yle/ Tommi Pylkkö. kartor
Viking Grace som kört på grund nära Mariehamn. Bilden är tagen med blixt på kvällen.
Fartyget 21.11.2020. Viking Grace som kört på grund nära Mariehamn. Bilden är tagen med blixt på kvällen. Bild: Katarina Enberg M/S Viking Grace,Mariehamn,Viking Line

Nurmi säger till STT att det ännu är för tidigt att säga vilken roll vädret spelade i olyckan, eftersom det kan finnas många orsaker bakom. Vädret är ändå en av faktorerna Otkes utreder.

– Det här är sådana fartyg och bekanta vatten att man borde kunna navigera i olika vindförhållanden, säger Nurmi.

Amorella och Grace: "Avvikande incidenter"

Det är den andra grundstötningen på kort tid. I september gick Viking Amorella på grund utanför Åland.

Utredningen av Viking Amorellas grundstötning i september pågår fortfarande. Men i det här skedet verkar grundstötningarna inte påminna om varann.

– Utifrån de första uppgifterna är det här en helt annorlunda situation, säger Veli-Pekka Nurmi vid Otkes.

Viking Lines vd Jan Hanses säger att lördagens olycka inträffat i en väldigt hård stormsituation.

Hur kommer kunderna att reagera på att det händer så nära inpå Amorellaolyckan?

– Grundstötningarna har inget med varandra att göra, de är två olika saker. Ingen har kommit till skada vid de två olika tillfällena. Det är ett tecken på att säkerhetsarbetet fungerar, att vi vid extrema situationer kan säkra passagerarnas säkerhet. Men vi måste övertyga våra kunder om att det här är incidenter som är avvikelser, säger Hanses.