Hoppa till huvudinnehåll

Kommer Iivo Niskanen att kunna åka i världscuppremiären? Stjärnans form ett stort frågetecken: ”Vi gör allt vi kan”

Iivo Niskanen åker klassisk stil
Iivo Niskanen. Iivo Niskanen åker klassisk stil Bild: EPA-EFE/KIMMO BRANDT längdskidåkning,Iivo Niskanen

Iivo Niskanen kunde inte delta i finska cupen i Taivalkoski på grund av ryggproblem. Oroväckande, inte minst eftersom världscupen kör igång redan på fredag i Ruka. Det blir en lite annorlunda uppladdning, säger Niskanen till Yle.

Ett formbesked som heter duga förra veckoslutet – men tävlingarna i Taivalkoski fick Iivo Niskanen skippa.

En försiktighetsåtgärd, intygade tränaren Olli Ohtonen och berättade att det handlade om smärre ryggproblem.

Men problem med ryggen har en tendens att vara knepiga. Det vet också Niskanen själv. Då han gästade Vinterstudion på söndagen kunde han berätta att det fortfarande står oklart hur det blir med premiären i Ruka nästa veckoslut.

– Ryggen retas lite. Nu kunde vi inte tävlingsåka. Vi försöker se till att ryggen är i bättre skick nästa veckoslut, säger Niskanen.

– Det blir en lite annorlunda uppladdning. En plan B-lösning, fortsätter han.

Den stora frågan är alltså exakt hur allvarlig ryggskadan är.

– Vi gör allt vi kan för att kunna tävla och framför allt tävla tre dagar i sträck. Den här veckan har varit utmanande. Men det hjälps inte. Man måste bara ta en dag i sänder och förbereda sig på ryggens villkor. Vi har ännu tid, säger Niskanen.

Slog Bolsjunov för en vecka sedan

I värsta fall handlar det om ett tråkigt bakslag, inte minst just efter uppvisningen i Olos för en vecka sedan där Niskanen lämnade bland andra den regerande världscupssegraren Aleksander Bolsjunov bakom sig.

– Basnivån är bra, det kan jag inte förneka. Utvecklingskurvan har pekat stadigt uppåt de senaste åren. Så om hälsan tillåter det så borde farten också finnas där då man får en nummerlapp på bröstet, säger Niskanen.

– Självklart hade jag velat tävla redan det här veckoslutet för att få in rutinen. Men så här blev det den här gången, fortsätter han.

Det är inte bara skadeläget som lägger en skugga över världscupspremiären. Coronavirusläget runt om i världen har redan påverkat tävlingskalendern.

Tävlingshelgen i Lillehammer, som stod i tur efter minitouren i Ruka, ställdes in av norska myndigheter. Planen är att också tävla i Davos och Dresden innan nyår – men i dagsläget kan man inte räkna med att tävlingarna blir av som planerat.

– Utmaningarna kommer att vara stora. Efter veckoslutet i Ruka vet vi säkert mer om hur vi ska göra för att få allt att gå ihop. Vi är mycket klokare om en vecka, säger Niskanen.

Läs också