Hoppa till huvudinnehåll

Norrena & Frantz: När längtan efter ett barn går ut över kärleken och vänskapen

Kvinna om man omfamnar varandra, kvinnan ser sorgsen ut, mannen har ryggen mot kameran
Kvinna om man omfamnar varandra, kvinnan ser sorgsen ut, mannen har ryggen mot kameran Bild: Voy kvinna,man,sorg,Kram

"Så när ska ni skaffa barn då?" En fråga mången ställer av pur nyfikenhet utan större eftertanke. Och utan att inse vad frågan kanske ställer till med.

Så här förmodas det gå till: Man går i skola, man jobbar lite, man hittar en trevlig partner och vips kommer de där 2-3 genomsnittsbarnen och allt är som det ska.

Men för en del blir det inte så. För många känns frågan om när de ska skaffa barn som en knytnäve i solarplexus.

Häromveckan frågade en ny kollega mig om jag har barn. När jag svarade nej utropade hon: Åh, då har du allt det roliga framför dig! Det har jag dock inte, min barnlöshet är min stora sorg i livet.― Kvinna, 40 år

Ofrivillig barnlöshet är ett ämne som fortfarande är en aning tabubelagt. Det visar de brev Relationspodden fått in av lyssnare som önskar att vi ska ta upp saken i ett poddavsnitt.

Eva Frantz och Hannah Norrena
Eva Frantz och Hannah Norrena Bild: Ilmari Fabritius Norrena & Frantz,Hannah Norrena,Eva Frantz

Även om de som skriver till oss inte direkt skäms över sin situation upplever de att de skapar allmänt dålig stämning.

Barnlösheten kan till och med vara ett svårt ämne att ta upp med sina vänner.

Vännen kanske precis har fått barn själv och blir förlägen och rädd att den egna tomtebolyckan ska göra saken ännu värre.

Också parförhållandet påverkas av längtan. Den ena kanske längtar så mycket att hen nästan blir sjuk, medan den andra vill gilla läget och ta dagen som den kommer.

Utåt sett har jag accepterat att jag kommer att förbli barnlös. Min sambo säger att läget är som det är, det hjälper ju inte att jag tjatar om att livet är orättvist. Men Facebook, bloggar och Instagram är fulla på bilder av lyckliga gravida och söta barn. I Svenskfinland gäller kärnfamiljen, de flesta jag känner har barn.― Barnlös, 42

Hur påverkar ofrivillig barnlöshet dina relationer? Det frågar Norrena & Frantz denna vecka

Har du fått kämpa med att försöka slå dövörat till när kollegan brölar på om hur hon insett meningen med livet först nu då hon fått barn?

Eller svalt gråten då tamburmattan täckts av julkort från vännerna, föreställande deras barn uppklädda som små tomtar och lucior.

Hur har barnlösheten påverkat dina vänskapsrelationer?

Har du tappat bort vänner på grund av detta? Eller fick du det stöd du behövde?

Om du har en partner, hur har den relationen påverkats? Har ni kunnat bearbeta saken tillsammans eller hanterat det på helt olika sätt?

Också du som är frivilligt barnlös får gärna berätta hur omgivningen har förhållit sig till ditt beslut.

Vi hoppas att också du som är man kan tänka dig att skriva till oss eftersom ofrivillig barnlöshet ju inte är någonting som enbart drabbar kvinnor!

Relationspodden gästas nästa vecka av Micaela Röman, som i dag är mamma men tidigare berättat om sina erfarenheter av att vara ofrivilligt barnlös, bland annat i antologin Utan - Om barnlöshet och barnfrihet (Schildts & Söderströms, 2011).

Du är anonym när du skriver till Relationspodden, men ditt svar kan komma att läsas upp i podden och publiceras i redigerad form här på svenska.yle.fi.

Hur påverkar barnlösheten relationerna?

Läs också

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP