Hoppa till huvudinnehåll

Stefan Löfven i sitt tal till svenskarna: Alla måste göra mer

Ställ in, boka av och skjut upp. Sveriges statsminister Stefan Löfven höll tal till nationen och uppmanade svenskarna att hålla ut. "Den lilla respit vi fick under sommaren och hösten är verkligen över", sa han.

Det kring fem minuter långa talet innehåll inga nya restriktioner, utan var en uppmaning till det svenska folket att ta ansvar och följa rekommendationerna.

Löfven uppmanade svenskarna att göra sitt för att platta till smittkurvan.

– Det vi gör nu påverkar hur luciafirandet kommer att se ut, hur julfirandet kommer att se ut, och vilka som kommer att vara med oss vid jul.

I Sverige är dylika tal till nationen sällsynta. Löfven höll ett liknande tal i mars i år – också det med anledning av coronapandemin. Innan det har det bara hänt två gånger, år 1992 och 2003.

Löfven: Många slarvat med att följa rekommendationerna

Över 200 000 personer har konstaterats smittade av coronaviruset i Sverige och över 6 000 personer har dött.

– I våras var det många som sa att det trots allt underlättade livet att coronaviruset slog till i ljusa mars och inte i mörka november. Nu är det november. Människors hälsa och liv är fortfarande i fara, och faran ökar. Allt fler smittas, allt fler intensivplatser används för att vårda svårt covidsjuka patienter. Allt fler dör.

Enligt Löfven har många under hösten har slarvat med att följa råd och rekommendationer.

– Nu ser vi hur folk börjar ta ansvar igen, hur resandet minskar och hur hemmajobbandet ökar. Fortsätt så – och håll ut. Men alla måste göra mer.

"Ställ in, boka av, skjut upp"

Löfven påminde om vikten av att stanna hemma vid minsta symtom, om att tvätta händerna, och hålla avstånd.

– Ställ in, boka av, skjut upp. Det dröjer tills vi är igenom det här och fram till dess är det här den nya normen för hela Sverige.

För att klara krisen behövs sammanhållning och ansvarstagande, sa Löfven, men han ville också ingjuta hopp.

– Till dig som tycker att allt är mörker nu vill jag säga: Läget är inte hopplöst. Sverige är under prövning, ja, men Sverige kommer att stå pall.