Hoppa till huvudinnehåll

Världscuppoäng i karriärens tredje start – nu lyckades Rosa Pohjolainen hålla åket i skick ända in i mål: ”Alldeles fantastiskt”

På lördagen snubblade Rosa Pohjolainen på målsnöret. På söndagen klarade 17-åringen inte bara av att ta sig i mål – utan slog också till med en 27:e plats. Det är ett steg i rätt riktning, som kom mycket tidigare än väntat, medger hon i Yles intervju.

Premiären på lördagen var bara en stormvarning. Då Rosa Pohjolainen åkte ut för sitt första åk i Levi på söndagen slog hon till med den första omgångens 14:e (!) snabbaste tid.

En imponerande insats. Inte minst med tanke på att det handlar om 17-åringens tredje världscupsstart någonsin.

Det andra åket fick en sämre start då Pohjolainen genast missade uppe på krönet. Hon fick nöja sig med en tid som var klart sämre än den första – och som fällde henne ner till 27:e plats.

– Vi måste säga att det är en fin placering, trots att hon faller 13 placeringar under den andra omgången, summerar kommentator Kristian Karlsson.

– Man såg lite nervositet och hon kom rakt på porten, men räddade det bra. Det var trötta ben och inte samma momentum. Det var ändå en fin dag, kompar expertkommentator Marcus Sandell.

Hyllas av tränaren

Pohjolainen själv verkade inte heller alls besviken. Tvärtom.

– Ett litet misstag fick mig att tappa greppet om åkningen för en stund, men inte kan man ju vara annat än nöjd. Tredje starten och så tar man världscuppoäng – det är ju alldeles fantastiskt, säger hon i Yles intervju.

Efter panginsatsen i den första omgången befann hon sig i en ovan sits. Pohjolainen hade plötsligt en framskjuten placering att försvara. Men det störde inte.

– Man fick vänta lite väl länge där uppe, men jag kunde ändå hålla fokus på prestationen. Samtidigt börjar man nog känna sig ganska trött. Vi har ändå varit här i Levi i tre veckor redan. Nu åker jag hem för att vila och plugga lite, säger hon.

Rosa Pohjolainen.
Rosa Pohjolainen. Rosa Pohjolainen. Bild: Tomi Hänninen / Yle Rosa Pohjolainen

Pohjolainen själv, som alltså bara är 17 år ung, vet att hon dessutom bara kommer att bli bättre.

– Det här var ett steg i rätt riktning. Ett som man skulle ta i något skede, men jag väntade mig nog inte att det skulle komma så här snabbt. Det känns alldeles fantastiskt.

Tränaren Nicolas Burtin skriver under analysen.

– Hennes första åk var bländande bra. Hon hade alla möjligheter att göra det redan i går, men i dag klaffade allt. Det känns ju bra. Hon är bra på flacken och nu vet vi vad vi ska jobba på för att hon ska bli ännu bättre, säger han till Yle och tillägger:

– Om två år kan hon höra till världseliten.

Vlhova etta igen

Segern gick i sin tur igen till Petra Vlhova. Slovakiskan fick kliva högst upp på pallen – och namnge en ren – också i lördagens tävling.

– Jag vet inte ännu vad jag ska kalla dem. Men det berättar jag snart, lovar hon i tv-intervjun.

Michelle Gisin, som var lika snabb som Vlhova i det första åket, slutade tvåa medan det andra åkets snabbaste dam Katharina Liensberger tog hand om tredjeplatsen. Mikaela Shiffrin, som medgav att krafterna tog slut efter gårdagens tävling, slutade femma.

Riikka Honkanen kom också nära att knipa världscuppoäng då hon slutade 36:a i det första åket. Avståndet upp till en plats i den andra omgången var knappt tre tiondelssekunder.

Julia Toivanen slutade på 51:a plats och Kia-Emilia Hakala var 56:e snabbast.

Resultat, damernas slalomtävling i Levi:

1. Petra Vlhova SVK 1.49,05
2. Michelle Gisin SUI +0,31
3. Katharina Liensberger AUT +0,50
4. Wendy Holdener SUI +0,79
5. Mikaela Shiffrin USA +0,93
6. Franziska Gritsch AUT +0,94
7. Katharina Truppe AUT +1,00
8. Laurence St-Germain CAN +1,22
8. Irene Curtoni ITA +1,22
10. Martina Dubovska CZE +1,23

27. Rosa Pohjolainen FIN +3,59
36. Riikka Honkanen FIN
51. Julia Toivanen FIN
56. Kia-Emilia Hakala FIN