Hoppa till huvudinnehåll

Årets Augustpris gick till "Samlade verk" av Lydia Sandgren - priset för facklitteratur till bok om tvångsförflyttningar

Lydia Sandgren ler mot kameran
Årets Augustprisvinnare är Lydia Sandgren för verket "Samlade verk". Lydia Sandgren ler mot kameran Bild: Sören Andersson Lydia Sandgren

”Samlade verk” av Lydia Sandgren har vunnit årets Augustpris för årets svenska skönlitterära bok. Samlade verk är Sandgrens debutroman.

Romanen kretsar kring förläggaren Martin, hans försvunna fru och deras vän konstnären Gustav. Boken handlar om kärlek, djup vänskap och konst.

Det prestigefyllda Augustpriset har delats ut sedan 1989. Priser delas ut i tre kategorier: årets svenska skönlitterära bok, årets svenska fackbok och årets svenska barn- och ungdomsbok.

Augustpriset för årets fackbok gick till Elin Anna Labba för boken ”Herrarna satte oss hit. Om tvångsförflyttningarna i Sverige”.

Verket handlar om tvångsförflyttningarna av samerna för hundra år sedan ur de tvångsförflyttades ögon.

– Jag var inte alls beredd på den kraften och den berättelsen. Att det var där så väldigt väldigt nära fast det hände för så länge sen, säger Elin Anna Labba.

Årets vinnare i kategorin bästa barn- och ungdomsbok blev ”Humlan Hanssons hemligheter” av Kristina Sigunsdotter och Ester Eriksson.

Finländska Linda Bondestam var en av de sex nominerade till priset för boken ”Mitt Bottenliv. Av en ensam axototl”

Lilla Augustpriser till unga författare gick till Nanna Mikkelsen för novellen ”Offret”.