Hoppa till huvudinnehåll

Avvecklandet av den kriminella organisationen United Brotherhood på slutrakan – organisationen säger att de lagt ner all verksamhet

Svart och rött är United Brotherhoods symbolfärger
Avvecklingen skulle betyda att organisationen måste ge upp sina lokaler och sina så kallade gäng-ID. Svart och rött är United Brotherhoods symbolfärger Bild: Polisen United Brotherhood (Gäng),brottslighet,organiserad brottslighet

I januari 2020 meddelade den kriminella organisationen United Brotherhood att de lägger ner både sin och underavdelningens Bad Unions verksamhet. Huvudförhandlingen för att förbjuda organisationen helt inleds i dag i östra Nylands tingsrätt, skriver Yle Uutiset.

Det var i september 2019 som åklagaren och Polisstyrelsen väckte en gemensam talan i östra Nylands tingsrätt för att avveckla United Brotherhood, med kravet om omedelbart verksamhetsförbud. Orsaken var bland annat att ligan är kraftigt beväpnad.

Tingsrätten kommer under de kommande tre dagarna avgöra ifall det finns skäl för Polisstyrelsens begäran att sätta stopp för verksamheten för gott.

I januari beslöt tingsrätten att organisationen skulle sluta använda sina emblem och lägga ner all verksamhet, och beslöt i oktober att behålla förbudet.

Under åren 2018–2019 genomförde polisen en omfattande operation mot United Brotherhood som resulterade i husrannsakningar och flera gripanden runtom i Finland.

Rätten har fastställt att experters uttalanden bevisar att United Brotherhood är en riksomfattande organiserad kriminell grupp som arbetar hierarkiskt - på samma sätt som en militär organisation.

Enligt tingsrätten är Uniter Brotherhood en organisation som ställer sig starkt emot myndigheter och försöker styra samhället och få intäkter med olagliga medel.

I oktober 2020 åtalades två män för att ha fortsatt representera organisationen i Riihimäki fängelse. Samtliga brott ägde rum i våras då en fängelsevakt misshandlades och männen är på sannolika skäl misstänkta för att ha representerat United Brotherhood - trots verksamhetsförbudet.

Polisen har tidigare bedömt att United Brotherhood är Finlands mest skadliga kriminella grupp.

Säger sig ha lagt ner all verksamhet för gott

Organisationen hävdar att all verksamhet slutade för gott då de meddelade om det i början av året.

Då beskrevs beslutet som "gemensamt och enhälligt".

Vid förberedelsesammanträdet som hölls i oktober stod det klart att de inte ordnats någon som helst verksamhet i UB:s huvudavdelning i Helsingfors vars klubblokal ligger i Tusby.

Förutom i Helsingfors har organisationen haft verksamhet åtminstone i Lahtis, Jyväskylä, Åbo och Tammerfors. Ett stort antal medlemmar sitter nu i fängelset.

Polisstyrelsen och åklagaren som anser ändå att verksamheten fortsatt - och baserar det på de gängskjortor och våld som uppdagats i fängelser och som hänvisar till organisationen.

Nerläggningen av organisationen innebär att de måste ge upp sina lokaler och gäng-ID.

Tero Holopainen, som pekats ut som UB:s ledare, svarar mot åtalet. Han har förnekat att det skulle finnas gäng som är avsedda att begå brott. Han förnekar också att han skulle vara UB:s ledare.

Holopainen har själv blivit åtalad för flera grova brott och väntar på en dom.

Holopainen motsätter sig en officiell avveckling av organisationen eftersom verksamheten, enligt honom, redan skulle ha upphört.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Suomen vaarallisimman rikollisjärjestön lakkauttamisessa alkaa loppusuora – United Brotherhood väittää, että toiminta on jo loppunut. Artikeln är översatt av Charlotte Lindberg.