Hoppa till huvudinnehåll

Coronaviruset i Österbotten – 23.11.2020

Flaska med handdesinfektionsmedel.
Flaska med handdesinfektionsmedel. Bild: Sami Takkinen / Yle handdesinfektionsmedel

Situationen med coronaviruset förändras hela tiden och samhället anpassas till den. I den här artikeln sammanfattar vi hur Österbotten påverkas.

Måndag 23.11: Inga nya fall i Mellersta Österbotten

Mellersta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Soite rapporterar inga nya fall av covid-19 under söndagen. Det senaste smittfallet konstaterades lördagen den 21 november.

Sammanlagt har man inom Soites område hittills haft 119 coronafall. Under de senaste två veckorna har man haft 20 nya fall, vilket ger en incidens på 25,6 per 100 000 invånare.

Måndag 23.11: Femtio personer får samlas i december

På måndagen beslöt Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland att man får ordna allmänna sammankomster för upp till femtio personer i december. Även större tillställningar kan ordnas om man kan garantera att deltagarna kan hålla säkerhetsavstånd och iaktta god handhygien.

Beslutet gäller alla kommuner i landskapen Österbotten, Mellersta Österbotten, Södra Österbotten, Birkaland och Mellersta Finland under tiden 1.12–31.12.2020.

Fram till slutet av november gäller den tidigare begränsningen på tjugo personer inom Vasa sjukvårdsdistrikt. I de övriga sjukvårdsdistrikten är begränsningen redan nu femtio personer.

För Kronobyområdet har dock Mellersta Österbottens covid-19-myndighetsgrupp gått ut med en rekommendation om att man undviker samlingar på över tio personer tills slutet av november.

Måndag 23.11: Två nya fall i Vasa sjukvårdsdistrikt

På söndagen bekräftades två nya coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt. Sedan epidemins början har man konstaterat sammanlagt 1 083 fall i distriktet.

Under söndagen togs 31 coronatester. Sammanlagt har man nu tagit 25 833 tester.

Måndag 23.11: Sex nya coronafall i Södra Österbotten

I Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt konstaterades på söndagen sex nya fall av coronavirus. Sammanlagt är man nu uppe i 255 bekräftade fall sedan epidemins början.

De nya fallen hänger samman med smittkedjor som är kända sedan tidigare, och de flesta av de insjuknade befinner sig redan i karantän.

Under de två senaste veckorna har 75 personer insjuknat, vilket ger en incidens på 38,8 per 100 000 invånare.

Ett fåtal personer vårdas för tillfället på sjukhus för covid-19. Under söndagen togs 268 coronatester i distriktet.

Artikeln är uppdaterad 23.11.2020 klockan 10.50 med de senaste siffrorna.

Läs också