Hoppa till huvudinnehåll

Finlands förbundskapten tror starkt på att Niskanen och Pärmäkoski tävlar i Ruka – Sveriges trupp är bantad, Norge chartrar plan och har fullt lag

Ebba Andersson, Therese Johaug och Krista Pärmäkoski poserar.
Ebba Andersson, Therese Johaug och Krista Pärmäkoski har varit tre tätdamer. Ebba Andersson, Therese Johaug och Krista Pärmäkoski poserar. Bild: EPA Ebba Andersson,Therese Johaug,Krista Pärmäkoski

Finland sätter frågetecken efter sina stjärnor inför världscupstarten. Sverige skär i truppen på grund av pandemin. Norge blåser på precis som vanligt i Ruka.

Iivo Niskanen har ont i ryggen. Krista Pärmäkoski har varit sjuk ett tag.

Med några dagar kvar till längdåkarnas premiär i världscupen sätter vi frågetecken efter de två största hemmahoppen i Ruka.

Niskanen och Pärmäkoski fanns med i truppen som presenterades under måndagen. Förbundskaptenen Teemu Pasanen intygar att duon tävlar i premiären.

– Allt kan förstås hända, men som det ser ut just nu är de med precis som normalt. Iivo har visat att formen är där i en tävling i Olos, säger Pasanen till Yle Urheilu.

Pasanen lägger inte för stor vikt vid helgens tävlingar i Taivalkoski. Banprofilen är långt ifrån de tuffa världscupspåren i Ruka. Han tycker att andra länder hade liknande uppladdning.

– Det kommer att ske förändringar när vi tävlar internationellt i den typen av terräng och tävlingar.

Poromaa får chansen

I de nordiska grannländerna togs världscuplagen till Ruka också ut under måndagen.

I Sverige väljer landslagsledningen att ta ut färre åkare än normalt. Totalt åker tretton idrottare till Finland. William Poromaa imponerade gångna helgen och är uttagen, men namn som Calle Halfvarsson och Jens Burman saknas.

– Vi vill ta vårt ansvar i pandemin och har på inrådan av vårt medicinska team bestämt att resa med färre aktiva, färre ledare och färre antal i servicepersonalen än normalt, säger landslagschefen Ander Byström enligt SVT.

I damtruppen finns Charlotte Kalla inte med. Hon har varit smittad av coronaviruset.

Norge med maxtrupp

I Norge är det ingen bantad trupp som gäller. I stället kommer skidsportens stormakt till Ruka med maximalt antal åkare. Se hela truppen här!

Det norska landslaget gör en annan bedömning än Sverige, skriver SVT.

– Vi reser med full trupp Ruka eftersom vi har charterflyg. Kontroll har man inte, men i och med att man reser med charterflyg och att resan i stort sett är det mest kritiska, så gör vi på det sättet, säger landslagschefen Espen Bjervig.

Han tillägger att Norge kan komma att minska truppstorleken senare under säsongen.

I Ruka tävlar längdåkarna i en klassisk sprint på fredag och distanslopp i båda stilarna under lördag och söndag. Yle sänder allt från världscupstarten.

Läs också