Hoppa till huvudinnehåll

HUS går till högsta beredskapsnivå på sina sjukhus

Medelålders man i närbild mot lila bakgrund.
HUS vd Juha Tuominen hoppas alla nu följer de rekommendationer och restriktioner som införts. Medelålders man i närbild mot lila bakgrund. Bild: Yle Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HNS),Juha Tuominen

Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS har höjt på sin beredskapsnivå till full beredskap. Orsaken att gå till högsta beredskapsnivå är coronaläget.

Antalet patienter har under den senaste veckan stigit både på HUS sjukshus och på de kommunala sjukhusen i området.

Mängden smittade av coronaviruset ökar i hög grad inom HUS området för tillfället. Förra veckan konstaterades huvudstadsregionen ha gått in i en fas av allmän samhällspridning.

Nu märks den ökade mängden smittade också på sjukhusen och därför har HUS valt att införa högsta beredskapsnivå, en nivå vårddistrikten tar i bruk då samhället förbereder sig för att fungera i ett allvarligt rubbat tillstånd. Det kriteriet uppfylls nu.

I praktiken innebär det här att icke brådskande verksamhet torde minska i en snar framtid och att sjukhusen reserverar fler bäddplatser och akutvårdsplatser för personer som smittats av coronaviruset.

- Det är mycket viktigt att följa de rekommendationer och restriktioner som nu har getts för att få spridningen att stoppas. För andra gången i år tvingas HUS att införa breda specialarrangemang, konstaterar HUS vd. Juha Tuominen

Läs också