Hoppa till huvudinnehåll

Jämställdhetsministern svarar på EK:s kritik: “ Jag ska som minister inte lägga mig i - men verkligt synd att EK lämnar arbetsgruppen”

Thomas Blomqvist på väg uppför Ständerhusets trappor.
Näringslivsorganisationen EK anser att jämställdhetsministern Thomas Blomqvist (SFP) som ansvarar för arbetsgruppen inte har har lyssnat på kritiken. Thomas Blomqvist på väg uppför Ständerhusets trappor. Bild: Lauri Heikkinen/Statsrådets kansli Regeringen Marin,Thomas Blomqvist,Ständerhuset

Finlands näringsliv EK lämnar i dag en trepartsarbetsgrupp för lönetransparens i protest. Näringslivsorganisationen anser att arbetsgruppen är en gummistämpel för Social- och hälsovårdsministeriet - och att jämställdhetsministern Thomas Blomqvist (SFP) som har tillsatt arbetsgruppen inte har lyssnat på kritiken.

Det sitter som bäst två arbetsgrupper som funderar över lönejämlikhet på arbetsmarknaden. Den grupp som har arbetat med jämställdheten mellan könen har just kommit i mål och publicerar sin rapport i veckan.

Det är i den arbetsgrupp som jobbar med lönetransparens - det vill säga hur öppet enskilda arbetstagares löner ska redovisas - som det har skurit sig mellan EK och Social- och hälsovårdsministeriet. Arbetsgruppen är ännu mitt uppe i processen och har flera månader på sig innan rapporten ska överlämnas till jämställdhetsministern.

Finlands Näringsliv EK:s byggnad
EK lämnar i dag en trepartsarbetsgrupp för lönetransparens i protest. Finlands Näringsliv EK:s byggnad Bild: Finlands Näringsliv EK finlands näringsliv ek

Jämställdhetsministern: "Mina tjänstemän håller inte med om kritiken"

Näringslivsorganisationen anser att arbetsgruppen har en agenda som helt styrs av Social- och hälsovårdsministeriet - och att jämställdhetsminister Thomas Blomqvist (SFP) som ansvarar arbetsgruppen inte har lyssnat på kritiken.

På EK uppger man att intresseorganisationen upprepade gånger har vädjat till jämställdhetsministern om att han ska ingripa, men vädjandena har inte haft önskat resultat.

- För ett par veckor sedan var EK i kontakt med mig och berättade att arbetsgruppen inte jobbar på det sätt som man brukar i trepartssamarbete, kommenterar jämställdhetsminister Thomas Blomqvist (SFP). Jag kollade upp det med mina tjänstemän och de hade en annan åsikt.

Thomas Blomqvist har tillsatt arbetsgruppen, men som minister ska han inte lägga sig i arbetsgruppernas arbete. Arbetsgruppen leds av en tjänsteman från Social- och hälsovårdsministeriet.

- Man måste beakta alla parters åsikter i arbetet, konstaterar Blomqvist. Målet är att komma på åtgärder som ökar lönetransparensen. Jag tycker det är verkligt synd att EK har lämnat arbetsgruppen.

Henkilökuva
Jaana Tuominen, som tillträder som EK-ordförande vid årsskiftet, sa till Yles morgon-tv i morse att EK inte går med på att bli en gummistämpel. Henkilökuva Bild: mikko koski / Yle Jaana Tuominen,Paulig

“EK går inte med på att bli en gummistämpel”

Social- och hälsovårdsministeriets jämställdhetsenhet har inte gett utrymme för diskussion - utan har i praktiken fattat besluten på förhand, anser man på EK.

Jaana Tuominen, som tillträder som EK-ordförande vid årsskiftet sa till Yles morgon-tv i morse att diskussionen kring lönetransparens i sig är viktig.

- Men EK går inte med på att bli en gummistämpel, sa Jaana Tuominen. Det handlar helt enkelt hur ärendet har skötts.

Läs också