Hoppa till huvudinnehåll

Lärarna får utmärkelsen Årets digitala språng - rektor i Vasa: En stor ära att uppmärksammas

en kvinna med solglasögon och sportiga kläder ser mot kameran i publikläktaren på en idrottsbana
Inger Nabb. en kvinna med solglasögon och sportiga kläder ser mot kameran i publikläktaren på en idrottsbana Bild: Jonas Mastosalo stafett,Vasa,karlsplan

Lärarna gjorde ett enormt jobb då de på oerhört kort tid gick över till distansundervisning. - Jag tycker att det är fint att vi noterar lärarna och att de kan ta äran till sig på sätt eller annat, säger Inger Nabb, rektor på Vikinga skola i Vasa.

Lärarna i Österbotten och Mellersta Österbotten får utmärkelsen Årets digitala språng.

– Lärarna gjorde ett enormt jobb då de på oerhört kort tid gick över till distansundervisning, säger direktören för Österbottens handelskammare, Paula Erkkilä.

Utmärkelsen delas ut av Österbottens handelskammare varje år, och tidigare har den alltid gått till något företag.

– De allra flesta företag har tagit stora digitala språng i år, så det vore svårt att välja något enskilt. Vi försökte i stället se på någon aktör med större samhällelig betydelse och då kom vi fram till lärarna, säger Erkkilä.

Direktör Paula Erkkilä vid Österbottens handelskammare.
Paula Erkkilä Direktör Paula Erkkilä vid Österbottens handelskammare. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Karleby,erkkilä

Erkkilä och handelskammaren vill med utmärkelsen framföra hela näringslivets tack till lärarna, som med små resurser och i princip obefintligt med planeringstid fick styra om till distansundervisning på alla läroanstalter.

– Med den här utmärkelsen vill vi lyfta fram skolorna och lärarnas roll i samhället. Skolorna förbereder framtidens arbetskraft och därför är det viktigt att skolorna har möjligheten att vara digitala och undervisa på distans – precis om vi också i arbetslivet är allt mer på distans, säger Erkkilä.

Rektor: Folk fick upp ögonen för vilket stort arbete lärarna gör

- Jag tycker att det är fint att vi noterar lärarna och att de kan ta äran till sig på sätt eller annat, säger Inger Nabb, rektor på Vikinga skola i Vasa.

Det var en bråd vår mitt i under coronaepidemin då skolorna övergick till distansundervisning.

- Nu fick alla upp ögonen för hur eleverna och lärarna har det i skolorna. Vilket stort arbete som lärarna gör. Och eleverna har också gjort ett stort språng.

Erfarenheterna kommer man att ta med sig i framtiden.

- De eleverna som har gått igenom det här året är mer beredda på att jobba på distans i framtiden. Även om de är mycket vanare med det här än vi vuxna.

Ingenting är konstant och det får skolorna räkna med också.

- Vi har varit ganska trygga och fortsatt i samma spår, men nu vet vi hur flexibla vi är. Utbrända lärare vill vi dock inte ha mera av. Det här måste vi uppmärksamma, säger Nabb.

Artikeln uppdaterad 24.11 kl. 11.08 med Inger Nabbs kommentarer.