Hoppa till huvudinnehåll

New York Times: Antony Blinken är Joe Bidens kandidat till ny utrikesminister

Antony Blinken
Antony Blinken. Arkivbild från 2016. Antony Blinken Bild: AFP / Lehtikuva Tony Blinken

Joe Biden väntas nominera Antony Blinken till utrikesminister i sin kommande administration, skriver tidningen New York Times.

Blinken är 58 år och har en gedigen utrikespolitisk erfarenhet. Han var vice utrikesminister i ex-presidenten Barack Obamas administration och inledde sin karriär i utrikesministeriet under Bill Clintons presidentperiod på 1990-talet.

Han var med om att utforma Obamaadministrationens respons på de politiska upproren i flera Mellanösternländer i början av 2010-talet. Blinken hade också en nyckelroll i Obamas administration i bildandet av en internationell allians med över 60 länder som tog sig an kampen mot terrororganisationen IS.

Blinken väntas som utrikesminister ha en ledande roll i att försöka återuppbygga USA:s rykte som en pålitlig allierad på den internationella arenan och ansluta USA till internationella avtal och organisationer som landet lämnat under Trumps presidentperiod, skriver New York Times.

- De stora problem som vårt land ställs inför - vare sig det handlar om klimatkrisen, pandemier eller spridningen av farliga vapen - saknar unilaterala lösningar, sade Blinken tidigare i år.

Blinkens utrikespolitiska synsätt har beskrivits som moderat.

Biden väntas nominera de första namnen till sin administration inom kort

Antony Blinken är uppväxt i New York och i Paris, han har studerat vid Harvarduniversitetet och Columbia Law School. Han är son till en diplomat och har ofta betonat vikten av att USA agerar som en moralisk förebild för den övriga världen, skriver NYT.

Joe Biden väntas under den här veckan offentliggöra sina första nomineringar till olika uppdrag inom den kommande presidentadministrationen. Förutom en utrikesministerkandidat väntas Biden åtminstone utse en kandidat till finansministerposten.

Kandidaterna måste senare ännu godkännas av en enkel majoritet i senaten. Republikanerna antas ha god chans att bibehålla sin majoritet i senaten - beroende på hur det går i senatsvalet i Georgia i början av januari - och har i så fall möjlighet att rösta ner kandidater de uppfattar som alltför kontroversiella.

Ifall det går så, måste Biden utse en ny kandidat.

Läs också