Hoppa till huvudinnehåll

Premier League-matcher med publik på plats? Brittiska regeringen öppnar för det redan nästa vecka

Tottenham firar mål.
Son Heung-Min och Harry Kane har varit två av höstens dominanter i Premier League. Tottenham firar mål. Bild: EPA Tottenham Hotspur FC,Son Heung-Min

Efter över åtta månader utan publik på Premier League-läktarna öppnar brittiska regeringen för åskådare – så tidigt som nästa vecka.

Har du suttit i soffan och saknat supportrarna och sångerna under Premier League-helgerna? Snart kan några av stolarna på arenorna vara fyllda.

Under måndagen meddelade den brittiska regeringen att maximalt 4 000 åskådare kan vara tillåtet på utomhusarenor när nedstängningen av samhället tar slut den 2 december.

Antalet åskådare hänger på smittspridningen. Storbritannien har delat den upp i tre skeden och i de värst drabbade områden är det fortfarande spel utan publik som kommer att gälla.

I områden med bäst läge är 4 000 åskådare publiktaket, i områden i mittenskiktet ligger det på 2 000 personer. Det är inte klart vilka områden som ligger i vilket skede, rapporterar BBC.

Beslutet ska också röstas igenom i det brittiska underhuset senare i veckan.

Ingen publik på länge

I olika delar av Fotbollseuropa har åskådare varit välkomna i viss mån under hösten, men i till exempel Tyskland har myndigheterna valt att stänga dörrarna på nytt.

I England har Premier League spelats utan publik sedan spelet återupptogs i juni. Den senaste matchen med publik spelades i mars.

– Det här är en start. Det är begränsade siffror, men det tar tillbaka känslan och kontakten med fansen. Vi har saknat dem, säger Burnleys tränare Sean Dyche.

Burnley slog Crystal Palace med 1–0 i måndagens ligamatch – lagets första seger för hösten – som spelades inför tomma läktare på Turf Moor.

De första möjliga publikmatcherna i Premier League skulle spelas första helgen i december.

Läs också