Hoppa till huvudinnehåll

Tre kända demokratiaktivister inför rätta i Hongkong: "Vi är skyldiga"

Joshua Wong, Ivan Lam och Agnes Chow anländer till rättegången 23.11.2020
Joshua Wong, Ivan Lam och Agnes Chow anländer till rättegången 23.11.2020 Joshua Wong, Ivan Lam och Agnes Chow anländer till rättegången 23.11.2020 Bild: Jerome Favre / EPA Hongkong,Joshua Wong

Tre kända demokratiaktivister åtalas för att ha organiserat och deltagit i en regimkritisk demonstration utanför Hongkongs polishögkvarter i juni 2019. Alla tre har erkänt sig helt eller delvis skyldiga till anklagelserna.

Joshua Wong har erkänt sig skyldig till att ha uppmuntrat och organiserat en otillåten manifestation i Hongkong. Han sitter tillsammans med Ivan Lam och Agnes Chow frihetsberövade tills domen avkunnas den 2 december.

De kommer sannolikt att dömas till fängelse.

- Jag är övertygad om att inga fängelsemurar eller valförbud eller andra godtyckliga maktmedel kan stoppa oss från aktivism. På det här sättet förklarar vi för omvärlden hur mycket friheten är värd, sa Wong till journalister innan han gick in i rättssalen.

De tre åtalade beslutade att förklara sig skyldiga för att snabba upp processen eftersom de visste att de inte kunde vinna i den här domstolen, uppger Deutsche Welle.

Enligt DW riskerar aktivisterna maximalt fem års fängelse.

Rättsprocessen ses av oppositionen som en hämnd från Kinas sida mot proteströrelsen i Hongkong.

Demokratiaktivisten Joshua Wong talar till demonstranter utanför polishögkvarteret i Hongkong 21.6.2020
Demokratiaktivisten Joshua Wong talar till demonstranter utanför polishögkvarteret i Hongkong 21.6.2020 21.6.2020 Demokratiaktivisten Joshua Wong talar till demonstranter utanför polishögkvarteret i Hongkong 21.6.2020 Bild: AFP / Lehtikuva Protesterna i Hongkong 2019,Hongkong,Joshua Wong

24-åriga Joshua Wong åtalas - och har redan avtjänat ett fängelsestraff

 • Joshua Wong riskerar nu att bli dömd till tre års fängelse.
 • Trots att Wong är bara 24 år har han redan tidigare avtjänat ett fängelsestraff för sin ledande roll i demokratiprotesterna.
 • Wong var 17 år då han år 2014 blev ansiktet för en studentledd revolt -"paraplyrörelsen" för demokrati".
 • Wong upplöste sin demokratirörelse Demosisto i juni, genast efter att Kinas parlament hade godkänt den nationella säkerhetslagen för Hongkong. Enligt den lagen kan allt som Peking betraktar som omstörtande verksamhet, separatism, terrorism och hemligt samröre med främmande makter få stränga följder, till och med livstids fängelse.
 • Wong åtalas alltså nu för att ha uppmuntrat och organiserat en otillåten manifestation i Hongkong. Han anklagas också för att ha deltagit i otillåtna sammankomster 2019 och 2020, bland annat i samband med uppmärksammandet av årsdagen för massakern vid Himmelska fridens torg.
 • Tidigare i år förbjöds Wong och elva andra prodemokratiska politiker och aktivister att delta i ett - senare uppskjutet - val

Joshua Wong skrev den 27 augusti att den kinesiska kustbevakningen hade gripit 12 prodemokratiska aktivister som försökte fly till Taiwan för att söka politisk asyl. De greps i en båt på Sydkinesiska havet och fördes till Kina.

I dag påminde Joshua Wong på Twitter om att de tolv gripna aktivisterna nu för 93:e dagen hålls i förvar i Kina, och att de behöver få uppmärksamhet. Wong konstaterade vidare att deras familjer äntligen har fått brev av dem vilket tyder på att de är vid liv.

Wong tillägger i ett par andra tweetar att det finns en risk för att dessa tolv personer har pressats till att erkänna att de ångrar sin aktivism. Enligt honom är det inte uteslutet att de har utsatts för tortyr.

Kina försöker skärpa greppet om Hongkong

I fjol sköljde en kraftfull protestvåg fram över Hongkong. Den riktades mot de tilltagande kinesiska försöken att utöka inflytandet i Hongkong

Droppen för Hongkongborna blev ett lagförslag om den så kallade säkerhetslagen som innebar att misstänkta brottslingar kan utlämnas från Hongkong till Kina.

En del Kinavänliga politiker i Hongkongs parlament stöder de kinesiska försöken att skärpa greppet om Hongkong. Hongkongs ledare Carrie Lam försökte i snabbt tempo driva igenom säkerhetslagen.

I Hongkong befarade man att lagen leder till att politiska oliktänkande skickas till godtyckliga rättegångar i Kina.

Också pressfriheten och yttrandefriheten hotas i Hongkong.

Peking har också fått hård kritik världen över för sitt beslut att skjuta upp parlamentsvalet i Hongkong med ett år, med motiveringen att val inte kan hållas under coronapandemin. Enligt demokratiaktivister är det här ytterligare ett tecken på att demokratin håller på att krossas i Hongkong.

Demonstranter tågade med paraplyer under den otillåtna marchen från Causeway Bay till Admiralty.
Protesterna i Hongkong 2019 Demonstranter tågade med paraplyer under den otillåtna marchen från Causeway Bay till Admiralty. Hongkong,Protesterna i Hongkong 2019

Massprotesterna i Hongkong utvidgades till bland annat en stark kritik av valsystemet. Många har gripits under protesterna. Bland annat högprofilerade aktivister, politiker, fackliga ledare och journalister har varit illa ute.

Sedan coronapandemin bröt ut har det varit mer sparsamt med protester på grund av restriktioner för folksamlingar.

Hongkongs politiska ledning uteslöt nyligen fyra parlamentariker för att "de inte var patriotiska".I protest avgick alla de parlamentariker som företräder demokratiska partier.

Enligt avtal ska Hongkong ha självstyre

  Storbritannien lämnade över Hongkong till Kina år 1997, och sedan dess har Hongkong varit en självstyrande del av Kina.
 • Överlåtelsen innefattade ett löfte om att Hongkong skulle få behålla bland annat ett oberoende rättsväsende, yttrandefrihet och demonstrationsfrihet i 50 år. Enligt överenskommelsen ska Hongkong också få stifta sina egna lagar.
 • Den säkerhetslag som Kina drivit igenom i Hongkong har fördömts av en rad länder som påpekar att den i praktiken avskaffar autonomin och principen om ”ett land, två system” - en princip som alltså ska gälla till 2047.
 • Kina avvisar all kritik och anser att Hongkong är landets interna affär.

Trumps Kinapolitik har gagnat Hongkongoppositionen

Hongkong har blivit ett slags spelbricka i tvisten mellan Kina och USA. President Donald Trump gjorde bland annat konflikten med Kina till ett av sina främsta valteman.

Trump har godkänt lagar som i princip stöder proteströrelsen i Hongkong. USA ska till exempel en gång om året granska Hongkongs autonomi för att bedöma om Hongkong är tillräckligt självständigt för att få ha kvar sin särskilda handelsstatus i relation till USA.

USA har riktat sanktioner mot bland annat Hongkongs regeringschef Carrie Lam, polischefen Chris Tang och andra högt uppsatta ämbetsmän.

USA har fryst ner Hongkongledarnas ekonomiska tillgångar med motiveringen att de har medverkat till att driva igenom Kinas odemokratiska beslut om Hongkong.

Källor: Reuters, DW, AFP