Hoppa till huvudinnehåll

USA, Storbritannien och Tyskland planerar att komma igång med vaccinationerna mot covid-19 redan nästa månad

Tyska BioNTech gav ut en bild på en ampull med det nu aktuella vaccinet den 11 november.
Tyska BioNTech gav ut en bild på en ampull med det nu aktuella vaccinet den 11 november. Tyska BioNTech gav ut en bild på en ampull med det nu aktuella vaccinet den 11 november. Bild: EPA-EFE/BIONTECH SE coronavirus,vaccin,Coronavaccin

Storbritannien kan komma att ge klartecken till Pfizers och Biontechs vaccin mot covid-19 redan den här veckan och USA ett par veckor senare. Också Tyskland planerar vaccineringsstart redan i år. Men smittsituationen hinner bli värre innan vaccinet nått tillräckligt många.

Brittiska The Telegraph rapporterar, med hänvisning till regeringskällor, att det offentliga sjukvårdssystemet NHS (National Health Service) har uppmanats vara redo att börja distribuera vaccin mot covid-19 redan den 1 december.

Amerikanska Pfizers och tyska Biontechs vaccin väntas alltså få grönt ljus av den brittiska tillsynsmyndigheten redan den här veckan, enligt The Telegraph.

Storbritannien har beställt 40 miljoner doser av vaccinet och ungefär fem miljoner britter kunde hinna få sina två doser redan i år. Det skulle i första hand handla om vårdpersonal och människor i riskgrupper.

Enligt The Telegraphs källor kunde alla vuxna i landet ha erbjudits vaccin mot covid-19 redan i april nästa år.

Tysklands hälsominister Jens Spahn sade på söndagen att man också i Tyskland kan börja vaccinera människor mot covid-19 redan i december.

Enligt Spahn har han uppmanat delstaterna att vara redo för att inleda vaccinationerna i mitten av december.

20 miljoner amerikaner kan komma att vaccineras redan i år

USA:s läkemedelsverk Food and Drug Administration (FDA) väntas godkänna Pfizers-Biontechs vaccin den 10 december, enlligt Moncef Slaoui som leder Trump-regeringens ansträngningar för ett coronavaccin.

Slaoui räknar med att vaccinet ska kunna börja distribueras dagen efter att det fått klartecken. Han uppskattar att 20 miljoner amerikaner hinner vaccineras under december och cirka 30 miljoner till i januari.

En man som ingick i en försöksgrupp vaccinerades här mot covid-19 i en forskningscentral i Hollywood, Florida den 13 augusti.
En man som ingick i en försöksgrupp, vaccinerades här mot covid-19 i en forskningscentral i Hollywood, Florida den 13 augusti. En man som ingick i en försöksgrupp vaccinerades här mot covid-19 i en forskningscentral i Hollywood, Florida den 13 augusti. Bild: AFP / Lehtikuva coronavirus,vaccin

Också USA:s ledande smittskyddsexpert Anthony Fauci sade att kring 20 miljoner amerikaner kan komma att vaccineras ännu i år.

Fauci varnade ändå för att virussituationen i USA hinner bli betydligt värre ännu innan den blir bättre, exempelvis om människor inte aktar sig nu inför den här veckans Thanksgiving-helg.

Också Europa är mitt inne i en andra smittvåg och på söndagen varnade WHO dessutom för att Europa riskerar en tredje smittvåg i början av nästa år.

70 procent av amerikanerna borde vaccineras

Pfizer och Biontechs vaccin har uppgetts ha en effektivitet på 95 procent. Samma effektivitet ska ha uppnåtts av Modernas vaccinkandidat som också väntas få klartecken i USA i december.

Slauoi sade att ungefär 70 procent av USA:s befolkning på 330 miljoner människor borde vaccineras, för att man ska uppnå flockimmunitet mot covid-19. Han tror att man kan uppnå det målet redan i maj nästa år.

En färsk opinionsmätning från Gallup visade att 58 procent av amerikanerna planerade att låta sig vaccineras mot covid-19. Det är ändå fler än i en motsvarande mätning i september där bara 50 procent uppgav att de är villiga att ta vaccinet.

Källor: Reuters, AFP, The Guardian

Läs också