Hoppa till huvudinnehåll

Allt fler flyttar till Pargas: "Inflyttningen betyder framförallt livskraft"

Parkbron i Pargas
Många vill flytta till Pargas just nu. Arkivbild. Parkbron i Pargas Bild: Yle/Linus Hoffman sunde

Det är populärt att flytta till Pargas just nu. Det visar stadens nya inflyttningsstatistik. Speciellt barnfamiljer lockas till staden.

I slutet av oktober i år hade staden en nettoinflyttning på 77 personer, jämfört med en nettoinflyttning på fem personer ifjol. På Kimitoön ökade nettoinflyttningen med 33 personer. Nettoinflyttning talar man om då antalet nyinflyttade till ett område överstiger antalet som flyttar ut.

- Det känns jättebra att det blev så positiva siffror för i år. Det är dels ett långsiktigt arbete som vi blir belönade för, men det beror säkert också på yttre omständigheter som coronapandemin, säger Pargas stadsdirektör Patrik Nygrén.

Speciellt barnfamiljer lockas till staden

En del av inflyttarna är fritidsboende som valt att skriva sig på sin fritidsbostad. Men eftersom antalet inflyttade är så stort, finns det också andra som har valt att flytta till orten.

- Jag tror att coronan överhuvudtaget har öppnat ögonen för många om vad som är viktigast i livet. Men det finns lika många inflyttare som det finns berättelser, så det är svårt att peka på en enskild sak, säger Nygrén.

Statistiken visar ändå att speciellt familjer med barn under fem år väljer att flytta till staden. Nygrén tror att barnfamiljernas inflyttning beror mycket på stadens satsningar på småbarnspedagogik och skolor.

- Vi har jobbat länge för att se till att det finns tillräckligt med resurser i dagvård och skola och att vi har haft framgångsrika gymnasier. Det här är sådana här saker som väger tungt för många barnfamiljer, säger Nygrén.

Det finns ännu ingen statistik på till vilka delar av Pargas som inflyttarna flyttat till. I Pargas har staden fått många tomtreserveringar, men många flyttar också till färdiga bostäder eller hyresbostäder.

Nya människor kan ge nya kreativa idéer

Förutom ökade skatteintäkter och statsandelar kan flera invånare också leda till andra positiva saker för staden.

- Det betyder framförallt livskraft. Nya människor kan ha med sig nya kreativa idéer. I Korpo har det under de senaste tio åren flyttat många personer med kreativ bakgrund, vilket har lett till att det uppstått ett kreativt kluster i Korpo, säger Nygrén.

Stadsdirektör Patrik Nygrén.
Patrik Nygrén är glad över den fina inflyttningsstatistiken. Stadsdirektör Patrik Nygrén. Bild: Yle/Lotta Sundström stadsdirektörer,patrik nygrén

"Vi försöker lyssna på invånarna"

För att den positiva inflyttningstrenden ska fortsätta jobbar staden för att förbättra trafikförbindelserna. När stadens broar är reparerade och Pargasleden kommit igång, kan det också ha en gynnsam effekt på inflyttningen.

- Vi jobbar också vidare med attraktionskraften i staden och de frågor som är viktiga i folks liv. Vi försöker fördomsfritt lyssna in vad invånarna vill och behöver, och försöka utveckla staden utgående från det, säger Nygrén.

När det gäller att utveckla staden lyssnar staden gärna också på dem som deltidsbor på orten. Staden jobbar också aktivt för att byråkratin för att skriva sig på sin fritidbostad ska bli lättare.

Fortfarande dör fler än det föds

Om vi ser på helheten minskar ändå invånarna i Pargas, eftersom det dör fler personer än det föds. Ifjol minskade andelen invånare med 88 personer. I år ser invånarantalet just nu ut att minska med bara 15 personer.

Den sjunkande nativiteten är ett problem för många kommuner och då blir inflyttningen också allt viktigare.

- Inflyttning är en av de svåraste sakerna för en kommun att lyckas med. Det går nästan aldrig att säga varför någon flyttar till en ort. Om någon vet hur man lyckas med det här, tror jag att den personen skulle vara ganska rik, för nästan alla kommuner vill växa och konkurrerar om de här sakerna, säger Nygrén.

Läs också