Hoppa till huvudinnehåll

Dicken körde över BK-46 i handbollsligan – matchen spelades utan publik i Karis idrottshall

En spelare vill förbi några försvarare.
BK:s Robin Sjöman stoppas av Ian Martin (17) och Gusten Montonen (35). Filip Söderlund kollar läget. En spelare vill förbi några försvarare. Bild: Patric Westerlund / Yle handboll,handbollsspelare,BK-46 Handboll,Karis,Raseborg,Västnyland,Dicken,BK-46 - Dicken 25.11.2020

Det fanns ingen publik i hallen, men en fullgod handbollsmatch blev det trots det. Det bjöd Karislaget BK-46 och Dicken från Helsingfors på i herrarnas handbollsliga på onsdag kväll.

Dicken vann med sex måls marginal. Slutresultatet i matchen i Karis idrottshall skrevs 27–33 (15–18).

Hemmalaget BK-46 inledde matchen starkt och ledde med 3–0 efter tre minuters spel. Så småningom fick gästerna bukt på sitt spel och körde sakta men säkert i kapp.

Då dryga tio minuter var spelade kvitterade Dickens Filip Söderlund till 4–4 och efter det var det Dicken som förde matchen.

Hemmalaget stretade emot, men Dickens starka försvar och vassa anfallsspel gjorde att hemmalaget egentligen inte hade någon möjlighet.

Till paus gick lagen i Dickens fyramålsledning.

Dicken inledde vasst

Till andra halvlek kom gästerna väldigt starkt. Efter dryga tolv minuters spel ledde Dicken med 28–19 och matchen var i praktiken avgjord.

Visserligen fick BK-46 en liten slutspurt till stånd då ungefär tio minuter återstod. Dicken kunde ändå hålla hemmalaget på tryggt avstånd och vann till slut med sex mål.

Inga cirkuskonster

Helsingforslaget har nu spelat nio matcher och vunnit samtliga. Dickens Ian Martin vet varför hans lag går från seger till seger.

– Vi är väldigt stabila. Vi håller bra nivå i varje match och spelar utan cirkuskonster.

Han konstaterar att första halvlek var ganska jämn.

– Vi höjde vår nivå väldigt bra i andra halvlek och drog ifrån. Sedan blev vi lite bekväma och tappade greppet lite. Som tur var lyckades vi ändå vinna.

En av gästernas mest dominanta spelare i matchen var Gusten Montonen som var väldigt svårstoppad för hemmalagets försvar. Montonen gjorde åtta mål, medan storskytten Max Granlund stod för nio fullträffar.

Linus Lindberg skjuter ett hoppskott som Ian Martin försöker blockera.
BK:s Linus Lindberg skjuter, Dickens Ian Martin försvarar. Linus Lindberg skjuter ett hoppskott som Ian Martin försöker blockera. Bild: Patric Westerlund / Yle handboll,handbollsspelare,BK-46 Handboll,Karis,Raseborg,Västnyland,Dicken,ian martin

Linus Lindberg och Victor Westerlund var effektivast i hemmalaget. Båda gjorde fem mål.

Westerlund saknar publiken

Att matchen spelades infför tomma läktare var inte bra för BK-46. Det tror i alla fall hemmalagets Victor Westerlund.

– Publiken i Karis är den bästa i Finland och vi är vana med den. Publiken är vår åttonde spelare som vi verkligen behöver.

– Jag hoppas att läget blir bättre, så vi får vår åttonde spelare tillbaka, säger Westerlund.

– Vi blev helt enkelt efter i början av andra halvleken. Första halvlek var bra av oss. Försvarsspelet kunde ha varit bättre, säger Westerlund.

Matchen dömdes av Miro Korja och Christopher Metsämäki. Matchprotokollet finns på Handbollsförbundets webbplats.

Serietabellen finns på Yles text-tv på sidan 260.

Enligt matchprogrammet ska BK-46 möta lokalkonkurrenten Sjundeå IF på onsdag (2.12) i Karis idrottshall.

Cocks avgjorde direkt

I Åbo gällde Cocks som storfavorit mot ÅIFK. Teemu Tamminen, som blev matchens bästa målskytt med sina tio mål, gav Cocks ledningen i den första minuten och ÅIFK kom aldrig mer i kapp.

I halvtid ledde Cocks med 20–11 och 30 minuter senare stod det 38–29 till gästerna. ÅIFK höll därmed jämna steg i andra halvlek som slutade 18–18.

ÅIFK-tränaren Robin Karlsson var nöjd med spelet efter paus.

– I första halvlek sökte vi vårt spel. Mängder med fel beslut. Jag är nöjd att vi håller så här pass jämna steg mot ett så här bra lag, sa han enligt handbollsförbundet.

Cocks lots Boris Dvorsek ville gå ut hårt.

– Vi har tuffa matcher i bagaget. Vi ville hålla samma tempo som i Europa och lyckades med det. Vi vann i praktiken matchen i första halvlek och kunde sedan ge speltid till ungdomarna. ÅIFK hade bra målvaktsspel i andra halvlek och laget har en vision i sitt spel.

Resultat:

ÅIFK–Cocks 29–38 (11–20)
Publik: 66 åskådare

BK-46–Dicken 27–33 (15–18)

Läs också