Hoppa till huvudinnehåll

Donald Trump benådar Michael Flynn

Michael Flynn, Donald Trumps säkerhetsrådgivare har avgått februari 2017
Michael Flynn var Trumps första nationella säkerhetsrådgivare men avgick efter bara 22 dagar på posten. Michael Flynn, Donald Trumps säkerhetsrådgivare har avgått februari 2017 Bild: EPA/JIM LO SCALZO National Security Advisor,USA,USA:s politik,Donald Trump,Michael T. Flynn,Michael Flynn

USA:s president Donald Trump meddelar att han benådar sin tidigare nationella säkerhetsrådgivare Michael Flynn.

- Det är min stora ära att meddela att Michael Flynn har beviljats en full benådning, skriver Donald Trump på Twitter.

Michael Flynn var Donald Trumps första nationella säkerhetsrådgivare, men han avgick efter att han erkänt att han ljugit för FBI om sina Rysslandskontakter.

I ett FBI-förhör 2016 nekade Flynn till att han hade diskuterat de amerikanska sanktionerna mot Ryssland med den dåvarande ryske ambassadören Sergej Kisljak.

I januari 2017 erkände han att han ljugit för FBI. Senare tog han emellertid tillbaka sina erkännanden och sa att han utretts på felaktiga grunder.

Domen har skjutits upp flera gånger

Redan i maj uppgav det amerikanska justitieministeriet att man lägger ned utredningen mot Michael Flynn och krävde att åtalet mot honom rivs upp.

En utredning, tillsatt av justitieminister William Barr, kom då fram till att FBI:s förhör med Flynn var oberättigat, att det inte bevisats att Flynn verkligen ljög för FBI:s utredare och att de påstådda lögnerna dessutom inte hade någon större betydelse.

En federal domare skulle ta ställning till om åtalet läggs ned, men Trumps benådning sätter nu stopp för rättsprocessen.

Beskedet var väntat eftersom Trump flera gånger sagt att han planerar benåda Flynn. Enligt Trump var den så kallade Rysslandsutredningen en häxjakt och Flynn ett oskyldigt offer.

I somras upphävde Trump straffet för sin tidigare medarbetare Roger Stone, som också varit inblandad i Rysslandsutredningen. Stone dömdes i slutet av fjolåret till över tre års fängelse för mened och hot mot vittnen.

Lyssna på USA och Trump om USA:s politik efter Trump