Hoppa till huvudinnehåll

HIFK:s förhandlingar med kinesiske ägaren kraschade – nu säger föreningen upp avtalet och fortsätter utan kritiserade lösningen

HIFK jublar efter mål.
HIFK fortsätter sin ligasatsning utan kapital från Lucas Chang Jin. HIFK jublar efter mål. Bild: Emil Hansson / All Over Press HIFK Fotboll

HIFK kom ingenstans i förhandlingarna med den kinesiske majoritetsägaren Lucas Chang Jin. Parterna kom inte överens om pengarna, säger klubbens vd Christoffer Perret.

Efter att den inhemska ligasäsongen i fotboll tog slut för tre veckor sedan har HIFK:s framtid varit en het potatis. Helsingforsklubben har stått vid ett vägskäl – och nu har man kommit till vägs ände för en satsning utan Lucas Chang Jins pengar.

HIFK Fotboll rf säger upp avtalet med aktiebolaget HIFK Fotboll Ab och fungerar framöver som en registrerad förening. Föreningen tar över plikter, skulder och ansvar om den får beviljat ligalicens för 2021 i december.

– Vår nuvarande ägare var inte redo att finansiera klubbens verksamhet enligt det gällande avtalet. Det finns inga andra alternativ än det här, säger klubbens vd Christoffer Perret.

Vi lämnade in två olika ansökningar för ligalicens och föreningens ansökan går vidare.

Det är alltså HIFK Fotboll rf som ansöker om att ligaplatsen ska återlämnas till föreningen. Bollförbundets styrelse ska behandla ärendet i december.

Ville inte bli matarklubb

Våren 2019 köpte Lucas Chang Jin majoriteten av aktierna i HIFK och blev huvudägare i klubben – ett beslut som väckte ont blod hos supportrarna. I år har problemen hopat sig – mycket på grund av den coronaplågade säsongen.

Den kinesiske affärsmannen, som redan vid ankomsten till Helsingfors var tydlig med att han ser HIFK som business, har önskat ett tajtare samarbete med sin danska klubb Vejle.

HIFK har inte haft några planer på att bli en matarklubb till Vejle och därför har man nu brutit avtalet med aktiebolaget. Nu finns inte Lucas Chang Jin kvar i bakgrunden.

Aktiebolaget HIFK Fotboll Ab finns kvar, men det har ingen serieplats för 2021.

– Vi hade hoppats på att komma överens. Det hade också varit den bästa lösningen för den nuvarande ägaren, men vi hittade inte samförstånd och på grund av tidtabellerna kunde vi inte fortsätta att förhandla, säger Perret.

– Jag vill inte prata ingående om förhandlingarna, men det handlade om pengar. De ville sänka finansieringen och det låg inte i HIFK:s intresse. Vi hade varit redo att betala en mindre ersättning och gå vidare.

– Hela paketet var uppbyggt på vissa krav. Om de hade fortsatt med sin finansiering som tidigare så hade vi haft mindre att säga till om.

Tror på licens

I november har HIFK sökt 20 huvudfinansiärer. De har lovat att gå in med 20 000 euro var – en minimisumma för att hålla verksamheten flytande.

– De har bundit sig vid att lägga in pengar, men de gör inte det förrän vi har fått licensen för nästa säsong. När vi får licensen tar föreningen över alla plikter och skulder. Spelare och personal flyttas också över till föreningen.

Perret nämner flera gånger att året har varit tufft för den inhemska fotbollen. Han tror och hoppas att licenskommittén begriper det också.

– Vi har gett vår syn och enligt min uppfattning har de förstått. Jag tror på att de ger oss en licens.

Enligt Perret är det möjligt att flytta tävlingsverksamheten till ett nytt aktiebolag efter nästa säsong.

"No comments"

Tack vare sina 20 huvudfinansiärer har HIFK tryggat ekonomin för vintern.

På grund av de stora osäkerheterna kring hur klubben skulle gå vidare efter säsongen är budgeten för nästa år inte klar.

Enligt Perret har fler än huvudfinansiärerna gett tecken om att de också vill vara med och stöda HIFK, men det ska föras diskussioner innan det blir klart om de också får komma in som finansiärer.

– En minimisumma för en spelarbudget nästa år är 400 000 euro. Det är klart lägre än årets summa.

Perret vill inte kommentera vilka personer som har klivit in för att rädda HIFK.

– No comments.

Läs också