Hoppa till huvudinnehåll

Jakten på Kimitoöns nya kommundirektör har börjat: "Det behövs en förändringsledare som får personalen med sig"

Kimitoöns blåa flagga med en gul propeller i mitten mot en ljusblå himmel.
Nu hoppas politikerna på att hitta en kommundirektör som bor på ön eller kan tänka sig att flytta till orten. Kimitoöns blåa flagga med en gul propeller i mitten mot en ljusblå himmel. Bild: Amanda Vikman/Yle Kimitoön,kimito

Kimitoön söker en förändringsledare som får med sig personalen och politikerna. Ansökningen pågår fram till den 10 december och meningen är att en ny kommundirektör väljs i januari 2021.

- Jag är väldigt hoppfull och tror att vi har mycket bra chanser att hitta goda kandidater, säger Wilhelm Liljeqvist som är kommunstyrelsens ordförande och även sitter med i den grupp som ansvarar för kommundirektörsrekryteringen.

För att hitta bra kandidater har kommunen gått in för att anlita en rekryteringspartner som bland annat sköter annonseringen, kontaktar potentiella kandidater och utvärderar de ansökningar som kommit in. Tillsammans med kommunen har man utformat kraven på den nya kommundirektören.

Man står vid fönster.
Wilhelm Liljeqvist tror att de många förändringarna kan göra tjänsten lockande för nya personer. Man står vid fönster. Bild: Yle/Monica Forssell Wilhelm Liljeqvist

I dag har många kommuner en svag ekonomi och i coronapandemins efterdyningar tror experterna att det kommer att bli ännu tuffare. Samtidigt ser vård- och landskapsreformen ut att bli av vilket också förändrar kommunernas roll.

- I och med de förändringar kommunen står inför så kommer nog väldigt stor vikt att läggas på just det. Vi behöver en kommundirektör som är en förändringsledare, som får personalen med sig och som ska kunna öppna upp frågeställningar för förtroendevalda, säger Liljeqvist.

Att kommundirektören bor på orten ger en viss signal

Kimitoöns förra kommundirektör, Anneli Pahta, fick en del kritik för att hon inte flyttade till orten. Wilhelm Liljeqvist säger att det inte är något kommunen kan kräva, även om politikerna har vissa förhoppningar.

- Det är en klar fördel om kommundirektören bor på sin egen ort även om det i dag är ganska vanligt att de inte bor i den kommun de leder. Jag kan kanske inte säga att det hör till, men jag tycker nog att det ger en signal att kommundirektören trivs och till hundra procent verkar för sin kommun när han eller hon bor och är skriven på orten, säger han.

Catharina Kallio som är konsult vid rekryteringsföretaget MPS har liknande tankar. Firman sköter inte sökandet av Kimitoöns kommundirektör, men hon anser att det allmänt är enklare att leda från ort och ställe.

Båten M/S Norrskär är fullastad med passagerare och cyklar.
Kimitoöns unika läge och tvåspråkighet kan tilltala en del kandidater samtidigt som glesbygd och språkkrav kan skrämma bort andra. Båten M/S Norrskär är fullastad med passagerare och cyklar. Bild: Petri Järvinen båtar,skärgårdstrafik,Skärgård (musikstycke),Skärgårdshavet,Örö,Kasnäs,Hangö,Rederiet Vitharun

- Om personen man ringer till bor på ett finskspråkigt område och känner att hen vill tillbaka till sina rötter eller ett mer svenskspråkigt område så kan själva orten vara något som lockar. När det gäller just tjänsten som kommundirektör så behöver personen nog nästan bo i sin kommun, eller åtminstone någonstans i närheten, säger Kallio.

Offentligheten kan ställa till det

Offentlighetsprincipen innebär att rekryteringsprocessen, inklusive namnen på potentiella kandidater, är offentlig. I bland kan det vara problematiskt eller påverka sökandet efter potentiella kandidater.

- Det kan göra det svårt för intresserade personer att skicka in sin ansökan om de är rädda för att deras nuvarande arbetsgivare får reda på det. Ofta skulle man vilja vara anonym tills man vet om man får tjänsten eller inte, säger Kallio.

Enligt henne är ändå inte allt rekryteringsarbete öppet. Rundringningar, så kallad "headhunting", görs anonymt och det är i viss mån upp till uppdragsgivaren i vilket skede rekryteringsprocessen blir offentlig.

Kimitoöns kommunfullmäktige sammanträder, ledamöterna sitter på sina platser.
Öns politiker har många gånger varit oense. Till exempel då misstroendemotionen mot den tidigare kommundirektören Anneli Pahta lämnades in utan att Svenska folkpartiet delgivits ärendet på förhand uppstod viss irritation. Kimitoöns kommunfullmäktige sammanträder, ledamöterna sitter på sina platser. Bild: Yle/ Nora Engström Kimitoön,kommunfullmäktige,kimitoöns kommunfullmäktige

För bara en månad sedan låg 16 kommundirektörstjänster ute. Nu verkar de flesta orter ha hittat sin kandidat och som bäst är det bara Kimitoön, Konnevesi och Jakobstad som står utan kommundirektör.

Den här omsättningen kan påverka Kimitoöns möjligheter att hitta rätt kandidat.

- Samtidigt innebär det att själva kommundirektörstjänsten över lag har diskuterats mycket och jag tror att många har börjat se det som ett alternativ. Om vårdreformen träder i kraft ungefär i sin nuvarande form så kommer dessutom kommunens verksamhet att ändra en hel del. Det kan också vara en sak som gör tjänsten lockande för sådana som kanske annars inte hade varit lika intresserade, säger Wilhelm Liljeqvist.